Prvi Karlovački

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u Karlovcu

Autor: Sunčica Laić

03.05.2022

Županija

Žene su po plaćama i mirovinama još uvijek potplaćene u odnosu na muškarce

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, sa suradnicima, posjetila je danas Karlovačku županiju. Nakon sastanka sa županicom Matinom Furdek Hajdin i suradnicima, održana je zajednička sjednica s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Karlovačke županije.

Kako je rečeno, mnogo je pokazatelja koji ukazuju na ravnopravnost žena na tržištu rada, niska stopa radne aktivnosti, nejednak pristup prilikama zapošljavanja, rodno uvjetovana segregacija, jaz u plaćama, nepravedan mirovinski sustav i slično. Posljedica je to tradicionalnih rodnih predrasuda i stereotipa, te rodne diskriminacije koji smještaju žene na manje plaćene poslove, niže hijerarhijske pozicije, opterećuju kućanskim poslovima i brigom o obitelji, a rad koji obavljju bilo u kućanstvu ili na poslu se omalovažava.. Žene i muškarci kreću s različitih početnih pozicija na tržište rada što se dalje reflektira na visinu plaće, mirovine, hijerarhijsku poziciju i uvjete rada.

-Zar je moguće da muškarci i žene obavljaju iste poslove, a da primaju različite plaće?, pitala je pravobraniteljica Ljubičić.

Naglasila je kako je jaz u plaćama prije covida bio 13 posto, onda se smanjio na 6,5 do 7 posto, ali se s gospodarskim oporavkom na kraju 2021. i na početku 2022. godine jaz ponovno penje. Kako je istaknula, u posljednjih pet godina jaz u plaćama iznosio je 11 i 13 posto, a u mirovinama od 22 do 24 posto na štetu žena, istaknula je Ljubičić.

-Zalažemo se za to da u građanski odgoj, obrazovanje ili kako god ga nazvali, moramo uključiti pitanje predrasuda, stereotipa i o jasnim ulogama muškaraca i žena kada se radi o tržištu rada i kada se radi o svim područjima gospodarskog, političkog, ekonomskog, socijalnog djelovanja, čak i kada govorimo o obiteljskim obavezama i očekivanjima vezano za kućanske poslove, vezano za odgoj djece, što znači taj rodni legalitet, istaknula je.

Vezano uz transparentnost plaća, rekla je kako imamo direktivu Europske unije koja posljednjih godina direktno zahtjeva da za sve što je vezano za upravljačku strukturu, sve što je vezano za plaće, moraju postojati jasni kriteriji napredovanja, jasno označeni platni razredi, način napredovanja i da moraju biti ravnopravni i za muškarce i za žene.

Županica Martina Furdek Hajdin izjavila je kako se kroz život i rad redovito provlači tema koliko je u načelu žena ravnopravna i na tržištu rada i u životu u odnosu na muškarca.

-Pokazatelji u našoj županiji ipak daju jednu svjetlu notu cijeloj toj slici. Govorimo naravno i o visini plaće, koliko su žene potplaćene  odnosu na muškarca, koliko je teško usklađivati poslovni sa obiteljskim životom, međutim upravo mislim da primjeri u našoj županiji pokazuju da je to moguće i da se možda svojevrsne nepravde čiji trendovi se prate, ipak niveliraju i da žena danas uz svoju obitelj pronalazi jedan kvalitetan prostor i na tržištu rada što sa samim radnim mjestom, a što i sa naknadom koju dobije za svoj rad, poručila je županica..

Istaknula je i kako je ona jedna od dviju županica u ovom mandatu, zamjenica županice je žena.

-To pokazuje da su žene dobile jedan prostor u političkom životu, ne samo u gospodarskom. I naše četiri saborske zastupnice iz naše županije su žene bez obzira na stranku iz koje dolaze, kazala je.

Osvrnula se i na veliki iskorak koji je Karlovačka županija napravila u proteklih pet godina, a to je osiguranje predškolskog odgoja u svim općinama.

-Prije pet godina imali smo pet općina koje su imale dječje vrtiće. Danas je slika potpuno drukčija, upravo su u tijeku radovi u općini Plaški gdje bi se od jeseni trebao osigurati predškolski odgoj i za sada ostaju samo općina Netretić i Ribnik bez vrtića. Netretić ima projekt izgradnje vrtića, a Ribnik će vjerojatno mati uslugu dadiljanja. To je jedna od najučinkovitijih demografskih mjera koja omogućuje kvalitetan odgoj i socijalizaciju djece, a ono što je važno, omogućuje i ženama majkama odlazak na tržište rada, izjavila je županica.

Nakon održane sjednice pravobraniteljica je u pratnji županice i predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Karlovačke županije Natalije Fabac Car obišla primjere dobre prakse, tvrtku DM, prostor u Žitnoj kući, te tvrtku AB gradnja u ulici V. Mačeka u Karlovcu.

DM se dugi niz godina izdvaja kao tvrtka koja poštuje prava radnika i uvijek je na neki način perjanica ostvarenja radnih prava, a s obzirom da je pretežiti udio zaposlenika upravo ženskog spola, tim više se to i potkrepljuje. A tvrtku AB gradnja znamo da od osnutka vrlo čvrsto i uspješno vodi žena, direktorica Marija Janžetić, tako da i u toj uvjetno rečeno muškoj struci i tom sektoru upravu poduzeća može vrlo kvalitetno i uspješno voditi žena, poručila je županica.