GK Ivan Goran Kovačić

Pozvani ste na "Izlet" u Gradsku knjižnicu

VIŠE IZ RUBRIKE

Oproštaj od bezbrižne mladosti

"Izlet" je osvojio i Veliku nagradu žirija, nagradu za najboljeg glumca i najbolju glumicu na 43. Međunarodnom filmskom festivalu u Nashvilleu

Projekcija slovenskog filma „Izlet“, redatelja Nejca Gazvode, bit će danas u Ilirskoj dvorani Gradske Knjižnice. Početak je u 17 sati, a ulaz je slobodan. Igraju: Luka Cimprič, Jure Henigman, Nina Rakovec.

Film prati trojicu prijatelja – Gregora, Andreja i Živu – na nekoliko dana putovanja koje je svojevrsni oproštaj od njihove bezbrižne mladosti. Tijekom vožnje počinju se otkrivati njihove misli, strahovi i strasti – Gregora progone sjećanja na ratne strahote, Živu skriveni ljubavni osjećaji i ozbiljni zdravstveni problemi, a Andreja buntovnička usamljenost.

“Izlet” je film iz nove ere mladih slovenskih filmaša, podržanih revitaliziranom industrijom u zemlji. U režiji Nejca Gazvode, film poziva gledatelje na razmišljanje i smijeh uz tri duhovita lika u kasnim dvadesetima dok pričaju o svojim problemima, životu nakon srednje škole i planu za sretan put.

Uz mali budžet, ali puno kreativnosti, “Izlet” nudi inovativan način snimanja komedije. Iako je snimljen u samo 14 dana s manje od 300.000 dolara, što je mali iznos za ambicioznog redatelja, ovaj je film zaradio mnogo više pohvala i dobrih kritika od strane kritičara, uključujući Veliku nagradu žirija, nagrade za najboljeg glumca i najbolju glumicu na 43. Međunarodni filmski festival u Nashvilleu.

Dok se protagonisti na svoj način bave temama poput ljubavi, prijateljstva, trenutne situacije u kojoj se nalazi europska mladež pa čak i politike, nastoje uvijek pronaći izgovor za osmijeh i šalu. Uživajte u smiješnoj strani takozvane krize prije 30 godina!

Zanimljivosti:

- “Izlet” je bio službeni slovenski kandidat za najbolji strani film na 85. dodjeli Oscara 2013.

- “Izlet” je premijerno prikazan na Sarajevo Film Festivalu 2011. godine te je sudjelovao na više od 20 međunarodnih festivala

-Na slovenskim kino blagajnama prodao je više od 15.000 prikazivanja, što je za domaći umjetnički film važna brojka.