Prvi Karlovački

Požurite, izložbu mladih Karlovčana stignete pogledati još sutra

Autor: Marta Marinović

23.06.2020

Karlovac

U Galeriji „Vjekoslav Karas“ se sutra, 24. lipnja  u 19 sati zatvara izložba „Mladi karlovački umjetnici“. Publika se na izložbi u galeriji posljednjih mjeseci mogla upoznati s djelima dvojice veoma različitih karlovačkih slikara nove generacije – Bojana Kiskija i Alena Sirbubala. U sklopu zatvaranja izložbe organiziran je slobodan ulaz na izložbu i druženje s autorima.

U posljednjih desetak godina niz mladih Karlovčana diplomiralo je na umjetničkim akademijama. Ovaj izložbeni ciklus je započet u želji da se mladim umjetnicima pruži prilika za galerijsko izlaganje. U sklopu edukativnog programa izložbe autori su osmislili online radionice koje se mogu popratiti na Youtube kanalu Gradskog muzeja Karlovac.

Akademski slikari Bojan Kiski i Alen Sirbubalo publici su putem online radionica predstavili različite likovne tehnike. Kiski je u sklopu edukativnog programa izložbe održao radionicu „Osnove grafičkog crteža i zračnog kista“, dok je Sirbubalo radionicom „Mrtva priroda“ predstavio tehniku crteža i slikanja.

Bojan Kiski kroz online radionicu upoznaje gledatelje s osnovnim elementima koje je potrebno naučiti da bi se mogao izraditi kvalitetni grafički crtež. Težina radionice je prilagođena svim uzrastima mogućih gledatelja i prilagođena osobama koje nemaju prethodna znanja o grafičkom crtežu i uporabi zračnog kista, a svaki pojam je objašnjen. Cijela radionica je osmišljena tako da gledatelji mogu raditi paralelno s autorom.

 

Alen Sirbubalo u online radionici na primjeru crtanja i slikanja prikazuje jedan način postizanja iluzije oblika. Počinje od krokija koji se nadograđuje i modelira da bi se postigle prepoznatljive karakteristike predloška, u ovom slučaju mrtve prirode. Cilj Sirbubalove radionice je prikazati način korištenja kontrasta tona, boje, oblika i  praznine, pomoću kojih nastaje likovni rad koji zrcali stvarnost u svojem specifičnom obliku.

Autorica izložbe „Mladi karlovački umjetnici“ je voditeljica Galerije „Vjekoslav Karas“ i akademska slikarica Aleksandra Goreta, a likovno oblikovanje izložbe potpisuju Aleksandra Goreta, Bojan Kiski i

 

Alen Sirbubalo. Izložba je ostvarena financijskim sredstvima Grada Karlovca.

Autor: Marta Marinović