Prvi Karlovački

Pozornica, maske, lutke, kostimi – danas je svjetski dan kazališta!

Autor: Marta Marinović

27.03.2020

Kultura

Danas slavimo naše epicentre kulture – kazališta. Dana 27. ožujka diljem svijeta slavi se svjetski dan kazališta te na trenutak podsjećamo na trud, kreativnost i upornost svih kazališnih djelatnika koji nas sa raznim predstavama nasmiju, rastuže, očaraju i pobude nam žar za još nekim kazališnim komadom.

Jedno od karlovačkih žarišta kulture je Zorin dom, koji je svoje početke gradio na drvenim daskama. Naime , prvi “Zorin dom” napravljen je 1884. godine i to od dasaka. Bio je na istom mjestu gdje je i današnja zgrada. Građevina je podignuta posebno zbog proslave 25-godišnjice rada pjevačkog društva „Zora“. Drveni Zorin dom mogao je primiti tri tisuće osoba. Povijest je zidove našeg kazališta ispisala na najljepše načine. Kazališne su se predstave u početku održavale u improviziranim mjestima u Karlovcu, u gostionicama, kavanama, svratištima…I tako je bilo sve do 1892. godine kada se gradi prikladna dvorna kazališta. Tada Karlovac postaje grad s najjačim i umjetnički vrlo izraženim amaterskim, ali i poluprofesionalnim kazalištem. Zgrada kazališta je sagrađena u roku od sedam mjeseci i to prilozima građana.

U Državnom arhivu grada Karlovca sačuvana je molba Poglavarstvu grada Karlovca datirana 21. listopada 1896., kojom se traži da se dozvoli produciranje s kinematografom u Zorin domu za period od dva dana. Tako je Karlovac, samo deset mjeseci nakon prve svjetske kino – predstave braće Lumiere u Parizu, imao svoju kino predstavu. Prvi stalni kinematograf grad je dobio u rujnu 1912. pod imenom “Apolo – kino”, s radom u “Zorin – domu”. Predstave su trajale pola sata, a davale su se od 14 – 20 sati.

Kazališna dramska skupina s vremenom počinje sve više dobivati na važnosti, a od 1948. godine kazalište djeluje kao profesionalno – Karlovačko kazalište ili Narodno gradsko kazalište Karlovac. Kazalište je bilo djelomice i putujuće te je pokrivalo područja Gorskog kotara, Banije, Korduna i Like. Nakon niza uspješnih predstava, kazalište se polako počinje suočavati sa novčanim problemima, odlaskom istaknutih glumaca, te se 31.8.1963. donosi odluka o prestanku djelovanja karlovačkog kazališta. Nakon toga glavnu ulogu u kulturnom životu grada Karlovca preuzima Dramski studio. Ubrzo se naš Zorin dom opet podiže na noge i svojim neumornim trudom odgaja generacije mladih glumaca. (ma)

 

 

foto: KAfotka, Zorin dom