Prvi Karlovački

Poznati karlovački ugostitelj Željko Godač: „Smatram da su donesene mjere licemjerne“

Autor: Sunčica Laić

27.11.2020

Karlovac

Karlovac je najsvjetliji primjer u Hrvatskoj i da nema tih mjera i potpora, mi bismo već davno bili na koljenima, poručuje Godač.  

Na nove stroge mjere borbe protiv koronavirusa koje od sutra stupaju na snagu, a prema kojima se do najranije 21. prosinca između ostalog zatvaraju i kafići, osvrnuo se poznati karlovački ugostitelj i vlasnik četiri kafića, Željko Godač.

-Smatram da su donesene mjere licemjerne, ističe Godač naglasivši kako nema ništa protiv mjera koje se donose ili koje su trebale biti donesene ranije, ali kako su ugostitelje uvjeravali da neće biti zatvaranja nego su ih poticali za rad na terasama i ulaganje u te iste terase.

-Da su sve „fulali“ i zakasnili dokazuje i ismijavanje onih koji su tvrdili da ćemo imati 1.500 mrtvih do kraja godine od strane Capaka, a mi pred nekoliko dana imamo već 1.500 mrtvih… Smatram da najveći izvor zaraze u Hrvatskoj nisu kafići, nego su to vrtići i škole, a to dokazuje i pola zaraženih djelatnika u tim ustanovama. I tu logika govori sve. Nas će 21. prosinca otvoriti do Nove godine da država ubere PDV i u tom blagdanskom ozračju se već sada groze represijom po kafićima s tim da se ljudi tada druže više nego ikada, čestitaju si, kupuju, obilaze se po domovima i naravno da će biti opet porast broja zaraženih nakon blagdana i onda će opet nas kafiće okriviti za sve. Možemo biti sretni ako ćemo ih otvoriti oko Uskrsa, a u biti mislim da ćemo otvoriti onda kada država bude imala interes za to vezano uz turizam, ističe Godač.

Ovaj ugostitelj smatra i kako je puno veća mogućnost zaraze u shopping centrima i crkvama nego u kafićima.

 -Mislim da kupci imaju puno više kontakata i mogućnosti zaraziti se u bilo kakvoj trgovini, u kontaktu s blagajnikom na kasi ili s artiklima koje uzimaju u shopping centru nego u kafiću. Također i u crkvama gdje se minimalno boravi jedan sat, pije vino i jedu kolačići…

Kaže kako ni sada ne namjerava otpuštati svoje djelatnike kojih je ukupno 24.

 -Nisam dao otkaz nikome ni prije, neću ni sada. Neki radnici su se tek sada oporavili od onog prošlog lockdowna jer su im prošli mjesec došle ovrhe i sada opet idu na minimalac. Tako u životu ne može nitko naprijed. Na kraju će nam svi otići van i moći ćemo biti sretni da nam rade Filipinci i Pakistanci.      

Mnogi ugostitelji u deset godina promijenili su po pet firmi, ostali su dužni svima, nikada ne plate ni radnika, ni porez, ni dobavljača i ako bi bilo išta dobro iz cijele ove krize, to je da kriza zauvijek uništi takve kvazi ugostitelje, napominje.

Godač je ujedno zahvalio Gradu Karlovcu na potporama koje je u vrijeme koronakrize osigurao za ugostitelje.

 -U cijeloj ovoj krizi htio bih pohvaliti Grad Karlovac koji je dao potpore za terase i za grijalice. Pomogao nam je kroz razne subvencije i iako se kroz medije nekako najčešće ističe Bjelovar, smatram da je Karlovac najsvjetliji primjer u Hrvatskoj i da nema tih mjera, mi bismo već davno bili na koljenima, poručuje Godač.