Prvi Karlovački

Povodom 182. rođendana Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ predstavljen slavljenički repertoar

Autor: Marta Marinović

28.02.2020

Karlovac

Svojim djelovanjem Gradska knjižnica već 182. godine obogaćuje duše Karlovčana starim i novim, opsežnim i sažetim knjigama. Povodom rođendana knjižnice, njezini su djelatnici pripremili pregršt događanja.

-Za rođendan knjižnice naša djelatnica sa Zavičajnog odjela, Rosana Mikulić pripremila je izložbu naziva “To bi lepo, krasno bilo: Hermina i Josip Eugen Tomić i njihov kulturni krug”. Izložbom će biti prikazan rad njihovog kulturnog kruga 19. stoljeća. Postav će se moći razgledati od ponedjeljka, 2. ožujka u 18 sati do 21. ožujka. Sastavi dio našeg rođendana je i proglašenje najčitatelja. Kandidati za tu titulu su u pet različitih kategorija – predškolci, učenici, studenti, odrasli i umirovljenici. Na otvorenju ćete moći poslušati i glazbenu pratnju naše Glazbene škole, a nakon toga će u 19 sati u Ilirskoj dvorani biti predstavljanje knjige Danka Plevnika, istaknula je ravnateljica Gradske knjižnice Jasmina Milovčić.

Knjižnica je predstavila i svoj novi projekt – e-knjigu, koja će čitanje i bogatu građu knjižnice približiti svim korisnicima. E-Knjiga ponudit će građanima drugi, lakši pristup omiljenim književnim žanrovima.

-Za posuđivanje e-knjige dovoljno je da ste član knjižnice. Korisnici će dobiti pin putem kojega će se, uz broj svoje iskaznice, moći ulogirati u sustav e-knjige. Posudba takvih knjiga vrlo je jednostavna, odnosno svatko može posuditi knjigu putem e-kataloga. Također, dostupna je i aplikacija “ZaKi Book”. Važno je napomenuti kako i dalje možete posuditi tri tiskane ili audiovizualne elektronične građe i dvije e-knjige odjednom, rekla je knjižničarka Kristin Čunović.

Uz e-knjigu Gradska je knjižnica predstavila i e-izložbu povijesnog pregleda zgrada knjižnice “Sve naše zgrade”. Izložba je prikazana na funkcionalan, personaliziran, kreativan i zanimljiv način. Autori virtualne e-izložbe su Aleksandra Mikić-Grginčić, Maja Žužak Horvatić, Mario Šimić te Lidija Šajatović.

Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice započinje projekt “Odjel u bojama” kojim se, u suradnji s karlovačkim likovnim umjetnicima, želi ukrasiti stupove i pojedine zidove na odjelu.

-Prvi mural koji je trenutno u izradi, rad je Anđela Žapčić pod umjetničkim imenom Tally Rayne Adams. Odjel će ukrasiti i sami djelatnici knjižnice u suradnji s likovnim umjetnicima Karlovca. Uz ovaj projekt pripremamo i kreativnu radionicu, odnosno oživjet ćemo dinosaure  u 3D obliku uz pomoć 3D printera. Radionica pod nazivom “Isprintana prapovijest” održat će se na rođendan knjižnice, 2. ožujka u 12 sati, kazala je Lidija Šejatović.

Gradska knjižnica slavi rođendan u nedjelju 1. ožujka, a slavljenička događanja počet će u ponedjeljak 2. ožujka. (ma)

foto: i.č.