Za sad su Korana i Kupa ispod 500 centimetara

Povišeni vodostaji, kroz Karlovac se očekuje novi val Kupom

VIŠE IZ RUBRIKE

Prognoze

Prognozirani val je proteklih dana išao od 650 pa do 750 centimetara, a prema zadnjim informacijama ispod 700 centimetara i nadam se da će tako i ostati, istaknuo je Zoran Pavlović

Zbog kiše posljednjih dana u porastu su vodostaji rijeka. Korana je u Karlovcu u laganom porastu od sinoć od 22 sata i u 13 sati vodostaj je iznosio 435 centimetara, dok uzvodno od Karlovca stagnira ili je u laganom padu. Što se tiče Kupe, nakon što je u Karlovcu rasla jučer od 13 sati, od 10 sati prijepodne danas stagnira i lagano pada i uzvodno je također u padu. U 13 sati vodostaj se ponovo povećao, ali svega jedan centimetar i iznosio je 495 centimetara.

S obzirom na najavljene nove oborine očekuje se da bi još moglo biti porasta vodostaja, što je potvrdio i voditelj ispostave Hrvatskih voda u Karlovcu, Zoran Pavlović.

-Vodostaji stagniraju i tijekom dana će se još pomalo spuštati. Noćas dolazi novi ciklonalni val. Zahvatit će veći dio Jadrana, gore slovenski dio i vrh Gorskog kotara oko izvora rijeke Kupe tako da  čekamo novi val koji će nam doći rijekom Kupom. Kod nas i u srednjem toku se ne očekuju velike količine oborina što je pozitivno, a još je pozitivnije da će nam na slivu Korane i Mrežnice biti još manji dotok i manje oborina tako da one neće „zakočiti“ Kupu. Prognozirani val je proteklih dana išao od 650 pa do 750 centimetara, a prema zadnjim informacijama ispod 700 centimetara i nadam se da će tako i ostati. Zapravo ćemo tek sutra ujutro, nakon što prođe ta ciklona, imati pouzdanije prognoze, ali ne očekuju se vrlo visoki vodostaji, kazao je Pavlović i dodao:

-Karlovac može podnijeti vrlo visok val Kupe, ako nema visokih vodostaja Korane i Mrežnice, a ako se oni spoje u Karlovcu onda imamo one vodostaje preko 820, 830 centimetara. Tako da se nadam da neće biti većih problema. Imat ćemo sutra cijeli dan za pripremiti se ako bi bilo nešto nepovoljnije, ali ponavljam, ne očekujemo.