Ministar obrane Mario Banožić i danas u Karlovcu

"Povećat ćemo broj pripadnika Hrvatske vojske za još 50 kako bi se pojačao angažman i na drugim lokacijama"

VIŠE IZ RUBRIKE

Sinergijski rad

Možemo pohvaliti Hrvatsku vojsku u ispunjavanju zadaća u kratkoći odaziva na zahtjev stožera, u manje od sat vremena svi pripadnici su jučer bili angažirani, radili su vrijedno i sinoć i tijekom noći i jutros, istaknuo je Banožić.

Ministar obrane Mario Banožić i danas je obišao područje grada Karlovca gdje je zbog visokih vodostaja rijeka na snazi izvanredno stanje.

-Danas smo imali sjednicu stožera, ali ujedno i posjet ministra koji je došao obići svoje snage, našu Hrvatsku vojsku koja se od jučer angažirala upravo u pomoći pri spašavanju od ugroza od poplave na području Karlovca i Karlovačke županije. Vidjeli smo novoizgrađene zečje nasipe i vreće koje se još i sada pune, a postavljene su uz lijevu i desnu obalu Korane i Kupe i postavljaju se tamo gdje nas građani zovu i gdje su ugroze i fizičkih i pravnih osoba. Ta odluka koja je jučer na stožeru donesena je pokazala da ovaj angažman od 120, a nadamo se od danas još 50 vojnika je uvelike pomogla i konstatirali smo da sa vlastitim snagama civilne zaštite uistinu ne bismo mogli tako promptno reagirati kao što je to danas i nažalost zbog ovog vodostaja ipak umanjiti ugrozu koja je evidentna. Znamo da su poplavljeni oni dijelovi koji redovito plave. Na području cijele županije evidentirano je između pet do deset poplavljenih stambenih objekata, a na području Duge Rese samo je bila evidentirana jedna evakuacija, istaknula je tom prilikom županica Martina Furdek Hajdin.

Na značajan angažman Hrvatske vojske osvrnuo se i ministar Banožić.

-Bila je prilika danas vidjeti što je Hrvatska vojska učinila u odnosu na jučer donesenu odluku stožera i odluke koja je bila pravovremena da se angažira 150 pripadnika, odnosno 120 je u ovom trenutku na terenu, a 30 je u pripravnosti koji su punili vreće s pijeskom i gradili zečji nasip na lijevoj obali Kupe i na taj način doprinijeli ispunjavanju zadaća koje je postavio stručni stožer ispred civilne zaštite i Hrvatskih voda kako bi se spriječila šteta od poplava. Sukladno zaključcima s današnjeg stožera u Karlovačkoj županiji, povećat ćemo broj pripadnika Hrvatske vojske za još 50 kako bi se pojačao angažman na drugim lokacijama sukladno onome kako to bude zatražio stručni tim i na taj način pridonijeti sigurnosti građana. Ono što je sigurno da možemo pohvaliti Hrvatsku vojsku u ispunjavanju zadaća u kratkoći odaziva na zahtjev stožera, dakle u manje od sat vremena svi pripadnici su jučer bili angažirani, radili su vrijedno i sinoć i tijekom noći i jutros i siguran sam da ćemo ovakvim sinergijskim radom svih sastavnica domovinske sigurnosti ovu ugrozu koja se pojavljuje po tko zna već koji put svesti na minimum i u tim naporima treba nam jedno zajedništvo koje vidimo da imamo kroz stožer, izjavio je Banožić.