Priopćenje županijskog vatrogasnog zapovjednika Gorana Frankovića

Povećana opasnost od požara otvorenog prostora

VIŠE IZ RUBRIKE

    ​S obzirom na povećani broj požara otvorenog prostora proteklih dana i najavu nepovoljnih vremenskih uvjeta za pojavu i širenje požara na otvorenom prostoru (suho i vjetrovito vrijeme), županijski vatrogasni zapovjednik naložio je sukladno Planu zaštite od požara za Karlovačku županije, u sljedećih pet dana aktivaciju Planova motrenja i ophodnje na prvoj protupožarnoj razini.

    Nadležni vatrogasni zapovjednici Vatrogasnih operativnih područja dužni su obavljati preventivne ophodnje na svom području odgovornosti sukladno lokalnim Planovima motrenja kako bi na vrijeme uočili i spriječili moguću pojavu požara.

    Ovim putem upozoravamo građane na Odluku o mjerama za sprječavanje nastajanja požara na otvorenom prostoru koju je Skupština Karlovačke županije usvojila na sjednici održanoj 29. siječnja 2013. godine, a posebno naglašavamo sljedeće: svako spaljivanje potrebno je javiti najbližoj vatrogasnoj postrojbi te od iste zatražiti dozvolu, mjesto spaljivanja mora biti udaljeno od prometnica, pruge i električnih vodova te 200 metara od šume, spaljivanje je dozvoljeno samo danju i za mirna vremena, Zabranjeno je spaljivanje nedjeljom, blagdanima i kada puše vjetar, važno je biti uz mjesto spaljivanja i pogasiti preostali žar. Za nepridržavanje Odluke, propisane su novčane kazne.