Ministar Davor Božinović u Karlovcu

Potvrđeno da je Dugi Dol potencijalna lokacija centra za migrante, a svrha mu je bolja kontrola migranata

VIŠE IZ RUBRIKE

Migrantska kriza

Kad budemo imali organizirane centre gdje će se organizirano dolaziti, ali i organizirano iz njih odlaziti, sigurno je da će u tom trenutku percepcija kad je u pitanju sigurnost građana biti na višoj razini, istaknuo je Božinović

Bivši vojni kompleks Dugi Dol na granici općina Krnjak i Barilović potencijalna je lokacija za centar za migrante, zaključak je nakon današnjeg sastanka u Policijskoj upravi karlovačkoj. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sastao se danas sa županicom i čelnim ljudima općina čijim područjem svakodnevno prolaze migranti kao i s čelnim ljudima PU karlovačke.

-Nakon ovog sastanka mislim da smo mi bliži da je to lokacija. Mi sad kao MUP, kao netko tko je nadležan ćemo se obratiti Europskoj komisiji s prijedlogom otvaranja tog centra za registraciju, koji mi vidimo u ovom trenutku, a to nam je i današnja rasprava pokazala, da bi to bio Dugi dol, rekao je ministar.

Bivši vojni kompleks ima 50-ak objekata, a kojim će novcem i u kojem roku potencijalni centar biti uređen Božinović je odgovorio:

-Što se tiče nekih brzih ad hoc rješenja koja ne uključuju niti velika izdvajanja niti europska sredstva mi možemo za par mjeseci krenuti s time, a onda će se to nadograđivati. Paralelno s tim idu objekti na odobrenje od strane Europske komisije. Dakle, još uvijek je ovo račun bez krčmara, oni se ti koji će na kraju dati konačnu ocjenu, hoće li to financirati ili neće. Mi se nadamo da hoće jer mislim da je to u interesu Europske unije.  

Ministar Božinović je potvrdio da su ilegalne migracije u Hrvatskoj u porastu pa je tako ove godine povećanje 170 posto, a što se tiče podnošenja zahtjeva za azil tu je povećanje i do 700 posto.  Povećanje se bilježi i na području PU karlovačke kazao je načelnik Darko Car, a trenutačni kapaciteti za prijem i registraciju migranata su premali.

Županica Martina Furdek Hajdin također je zadovoljna današnjim sastankom, jer smatra da bi se otvaranjem centra za migrante bolje upravljalo ovom kriznom situacijom.

-Uređenjem ovakvog jednog centra za koji se odlučilo da bi optimalna lokacija ipak bila Dugi Dol je ta koja će omogućiti takav prihvat da zaista tog ilegalnog nekontroliranog kretanja neće biti odnosno da bude svedeno na minimum, rekla je županica.

Budući da bi se centar nalazio na granici općina Barilović i Krnjak, načelnici Dražen Peraković i Perica Matijević također su nakon sastanka bili zadovoljni jer su, kažu, dobili informacije o kakvom se centru radi.

Međutim do ovog je sastanka došlo jer građani s terena svakodnevno upozoravaju na probleme kao i da se ne osjećaju sigurno.

-Upravo s ovakvim rješenjima mi želimo stvoriti i vratiti tu percepciju. Dakle, činjenično se po svim statistikama, ne radi se niti je zabilježeno veći broj niti prekršaja niti kaznenih djela. Ali ukoliko nešto radimo organizirano i tu je razlika hrvatskog pristupa i većine ostalih zemalja i nama je kod nošenja s ovim pitanjem policija uvijek prisutna. Mislimo da je hrvatska policija pokazala i kapacitet i dovoljnu stručnost i dovoljan demokratski kapacitet unutar svojih redova da može najveći dio poslova odraditi. Kad budemo imali organizirane centre gdje će se organizirano dolaziti, ali i organizirano iz njih odlaziti sigurno je da će u tom trenutku percepcija kad je u pitanju sigurnost građana biti na višoj razini nego što je danas, istaknuo je ministar, a također dodao:

- Želimo da cijela ta situacije ne utječe na naš način života, na način života naših lokalnih zajednica. Zato moramo i hoćemo, oko toga smo se danas dogovorili djelovati zajedno.