Prvi Karlovački

Potpisani ugovori o stipendiranju 12 učenika koji se školuju za deficitarna zanimanja

06.11.2019

Karlovac

Hajsan Dolinar: Želimo stvoriti takav standard strukovnih škola da budu primamljive za upis učenika u deficitarna zanimanja

U prostorijama Mješovite industrijsko obrtničke škole danas su potpisani ugovori o stipendiranju 12 učenika koji se školuju za deficitarna zanimanja; tesare, limare i tapetare. Uz učenike i njihove roditelje potpisivanju ugovora prisustvovali su poslodavci, ravnatelji MIOŠ-a, Šumarske i drvodjeljske i Tehničke škole Snježana Erdeljac, Daniel Peris i Ivan Janković te zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar.

Nije jednostavno i nije lako primiti dijete od 15 godina na takve poslove kao što su limari ili tesari. Zahvaljujem se poslodavcima jer bez  njihove podrške ne bi bilo ni upisa u ta zanimanja. Učenik strukovne škole je tek učenik kad ima ugovor o naukovanju i zato je podrška poslodavaca jako bitna i stoga smo okupili vrlo kvalitetne poslodavce. Jako je bitno da smo nakon puno, puno godina ova deficitarna zanimanja dobili ponovno u škole, da smo dobili podršku roditelja i da smo na kraju krajeva pronašli poslodavce koji imaju licence da takav posao mogu raditi, rekla je ravnateljica MIOŠ-a Snježana Erdeljac.

Među učenicima koji su dobili stipendiju je i Luka Laić koji se školuje za limara.

To zanimanje sam upisao zato što mi se sviđa, želio sam imati dobrog gazdu gdje mogu ići na praksu i nakon što završim školu da ostanem raditi.

Vlasnik Izgradnje Popovački, Mijo Popovački kaže da su kod njega na praksi dvojica učenika za koje navodi  da se dobro snalaze i da su zainteresirani za posao, a ako tako nastave nakon školovanja zagarantirano im je zaposlenje.

Vlasnik Limarsko – pokrivačkog obrta Brodarić, Miroslav Brodarić kazao je da ove godine stipendiraju četvero djece; dva limara i dva tesara.

Učenici od Ministarstva gospodarstva dobivaju stipendiju u iznosu od 1.500 kuna, moj obrt stipendira u prvoj godini sa 500 kuna mjesečno, u drugoj ćemo stipendirati sa 750 i u trećoj godini sa tisuću kuna. Po zakonu, učenici dobivaju i određeni iznos po satu. Tako će primjerice za deseti mjesec dijete  dobiti preko 2.000 tisuće kuna stipendije od  mog obrta i od ministarstva, navodi Brodarić.

Iznimno mi je drago što smo u ovoj školskoj godini uspjeli upisati učenike u ona zanimanja za kojima postoji potreba na tržištu rada. Jasno je da u građevini i STEM području nedostaje radnika, a istovremeno na Zavodu za zapošljavanje ima oko tri tisuće nezaposlenih osoba, nažalost to su najčešće osobe koje su završile ekonomsku grupu predmeta. Stoga je Karlovačka županija morala poduzeti određene korake kako bi naši gospodarstvenici imali dovoljno radne snage, a djeca nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja zanatskih zanimanja ne bi završavali na Zavodu za zapošljavanje. Jedan od koraka su i ugovori koje će dobiti svaki učenik koji se školuje za ona zanimanja koja tri i više godine nisu bila upisivana; to je limar, tesar i tapetar. Nadam se da ćemo iduće godine uspjeti ovakve ugovore pripremiti i za modnog dizajnera, zidare ili možda još neke druge u tom sektoru zanimanja kako bi tim učenicima srednjoškolsko obrazovanje bilo potpuno besplatno. Njima je Županija doista omogućila besplatno školovanje osiguravši im besplatne udžbenike, potreban didaktički materijal, prijevoz ili smještaj u učeničkim domovima. Drugi je projekt P.s. – Pokreni se u  vrijednosti od 1,7 milijuna kuna gdje ulazimo u svaku osnovnu školu i učenicima sedmog i osmog razreda i njihovim roditeljima pokazujemo koji su to benefiti deficitarnih programa i zanimanja te i ih i na taj način motiviramo za upis u ta zanimanja. KA RADDAR je projekt kojeg smo prošle godine pokrenuli i svake druge subote učenici iz šestih, sedmih i osmih razreda  osnovnih škola imaju mogućnost što u Tehničkoj školi, što u Zajednici tehničke kulture i Gimnaziji,  da mogu učiti i upoznavati se s programima strojarstva, elektrotehnike, modelarstva, informatike, programiranja, robotike , prirodoslovlja itd. U istom smjeru ide i Centar kompetentnosti za kojeg se nadamo da ćemo za  dva – tri tjedna dobiti pozitivnu odluku Ministarstva regionalnog razvoja o odobrenju 45 milijuna kuna kako bi iduće godine započeli s gradnjom. Želimo stvoriti takav standard strukovnih škola da budu primamljive za upis učenika u deficitarna zanimanja, rekla je zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar. (m.m.)

Foto: i.č.