Trogodišnje ugovore potpisali Aleksandra Podrebarac i Denis Mikšić

Potpisani ugovori za voditelja Centra za mlade i upravitelja Male scene

VIŠE IZ RUBRIKE

  Karlovački gradonačelnik Damir Mandić danas je potpisao nove trogodišnje ugovore za voditelja Centra za mlade Grabrik  i upravitelja Male scene. Ugovore su potpisali predsjednica Udruge Carpe Diem Aleksandra Podrebarac   i predsjednik Saveza udruga Ka-operativa Denis Mišić.

  -Mislim da je Grad Karlovac, odnosno gradska uprava dobro postupila što je ipak taj prostor organizacije, što slobodnog vremena, što svih raznih aktivnosti i inicijativa, prepustila civilnom sektoru gdje je na neki način ispalo da Grad Karlovac, odnosno gradska uprava, servis civilnom sektoru. Čini mi se da je to ona kvaliteta koju mi u Karlovcu imamo te to ustvari treba njegovati. Zašto? Zato što upravo iz jednog bazičnog razumijevanja stvarnosti mladih ljudi, mi moramo u stvarnosti biti ti koji će slušati i poslušati. Mislim da smo to do sada dobro radili i tako ćemo nastaviti. Ono što bih također spomenuo je to da nam lagano prema kraju ide jedan gradski program za mlade, 2020. godine zaživjet će drugi, a morat ćemo učiniti dodatni napor i anticipirati vrijeme koje nam dolazi nakon 2023. godine, kazao je prije potpisivanja ugovora  gradonačelnik Damir Mandić.

  Predsjednica Udruge Carpe Diem Aleksandra Podrebarac  koja će zajedno s partnerom Udrugom Izvan fokusa voditi Centar za mlade je rekla.

  -Kao i do sada radit ćemo na organizaciji različitih edukativnih aktivnosti. Naravno, potrebe mladih se mijenjaju, trudimo se biti u korak s njima i na osnovu toga radimo plan rada. U centru za mlade volonitraju i tri volonterke iz Europe; iz Nizozemske, Francuske i Španjolske koje tkaođer obogaćuju rad Centra jer se mladi ljudi upoznaju s novim kulturama, imaju mogućnost besplatnog učenja stranog jezika, a i one doprinose radu Centra jer konkretno jedna od volonterki će raditi istraživanje o potrebama mladih u svrhu mobilnosti i učenja. Rezultati će biti poznati negdje u rujnu. Udruga Carpe Diem intenzivno radi na programu Erasmus+ i na tim programima mobilnosti u svrhu učenja nama je u interesu da mladi odu van na neko određeno vrijeme, da se vrate te da tamo stečena znanja i iskustva primjene u svom gradu.

  Inače, Udruga Carpe Diem, već jedanestu godinu vodi Centar za mlade u Grabriku  kroz koji i svake godine  prođe između četiri i pet tisuća mladih.

  -Ovaj trogodišnji ugovor ustvari je samo nastavak jedne priče koju smo mi pokrenuli  još tamo 2012. godine suočeni s nepostojanjem mjesta za nezavisnu kulturu, urbanu kulturu. Savez udruga je ubrzo osnovan s desetak organizacija i 2016. smo prvi put pruzeli s upravljanjem Malom scenom. S tim prostorom smo mi tada počeli upravljati po jednom potpuno novom modelu u odnosu na karlovačke i općenito ustanove u kulturi, izjavio je između ostalog predsjednik Saveza udruga Ka-operativa Denis Mikšić.

  Prošle godine na Maloj sceni bilo je oko 400 događanja što je jako puno s obzirom na veličinu prostora. Aktivnosti će ove godine bit koncentrirane na odobreni projekt Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike. Radi se o projektu vezanom uz edukaciju djece, mladih ,  ali i odraslih. (m.m.)

  Foto: i.č.