Potpisani ugovori za sudjelovanje škola u projektima Školska shema voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda te e-Škole tehničara

VIŠE IZ RUBRIKE

  Potpisani su ugovori za sudjelovanje škola u projektu Školska shema voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda te ugovori za sudjelovanje u projektu e-Škole tehničara.

  Projekt Školska shema voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda osigurava svim učenicima osnovnih i srednjih škola jednom tjedno voće te od ove godine u svim razredima osnovnih škola i mlijeko. Riječ je o dodatku prehrani koji nije u sastavu redovnog školskog obroka.

  -Ovim putem pozivam sve vlasnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava da se intenzivnije uključuju. Ako ne mogu osigurati dostatne količine za cijelu godinu, mogu se udružiti s drugim OPG-ovima i prijaviti se. Ovaj je projekt i gospodarskog karaktera jer ima za cilj jačanje OPG-ova. Otkup je siguran. Ove se godine iz naše županija javila se samo Trešnja iz Tounja te jedan OPG koji u Bariloviću ima plantažu, ali treba nadopuniti dokumentaciju. Vrijednost projekta za našu županiju je 437 tisuća kuna, kazala je zamjenica županice Vesna Hajsan-Dolinar.

  Na školama je sada odabir OPG-ova s kojima će surađivati, a novost u odnosu na prethodnu godinu je mogućnost mijenjanja dobavljača tijekom godine ukoliko škole nisu zadovoljne.

  Iako je Županija nekoliko puta na sve škole poslala ponudu da se uključe u projekt, ima i onih koje to nisu prihvatile. U projektu su sve osnovne škole, njih 18 i 9 srednjih škola, te jedan učenički dom kojima je osnivač Karlovačka županija. U projektu ne sudjeluju Učenički dom Karlovac, Učenički dom Ogulin, MIOŠ, Gimnazija i strukovna škola B. Frankopana Ogulin, SŠ Slunj, Glazbena škola Karlovac.

  -Kod nas je nastava dva dana u tjednu praktična te učenici tim danima nisu u školi. Imali smo problema jer nam je voće ostajalo, teško ga je bilo čuvati, imali smo problema i s refundacijom troškova. Ta zadnja godina nam se zamjerila, pauziramo sada dvije godine, ali iduće ćemo se sigurno priključiti, istaknula je ravnateljica MIOŠ-a Snježana Erdeljac.

  Projekt e-Škole tehničara vezan je za digitalnu zrelost škola i omogućuje pripreme kako učenika tako i nastavnika za izazove koji u budućnosti prate radna mjesta.

  Tako je Karlovačka županija jedna od rijetkih u Hrvatskoj koja financira rad e-tehničara na način da one škole koje imaju do 100 učenika dobivaju 500 kuna za tehničara, 800 kuna namijenjeno je za škole koje imaju od 100 pa do 300 učenika, a one iznad 300 dobivaju 1.000 kuna.

  -Svaki je nastavnik, svaki pedagoški djelatnik dobio jedan laptop, u školama je opremljena najmanje po jedna informatička učionica sa svim popratnim sadržajima, a neke škole imaju već nekoliko pametnih učionica. S time je značajno porastao broj digitalnih uređaja na razini škola što je potrebno održavati, pogotovo kada je zbog korone nastava bila online.  Ovaj projekt nam je omogućio da se nastava nesmetano odvija, značajan je i za učenike i za nastavnike koji koriste puno digitalnog materijala. Gotovo pola milijuna kuna Karlovačka županija svake godine ulaže u ljudske resurse, najčešće su to informatičari ili drugi strukovni profesori koji brinu po školama da bi oprema bila stalno u funkciji, kazala je zamjenica županice Vesna Hajsan-Dolinar.

  Jasminka Štajcer predsjednica aktiva ravnatelja srednjih škola pohvalila je optičku mrežu koja je doprinijela stabilnosti mreže i nesmetanom izvođenju nastave te naglasila kako očekuju prvu isporuku voća.

  -Računala koja smo dobili koristila su našim nastavnicima jer veliki broj njih nije imao vlastita. Projekt u kojem naši učenici dobivaju voće na tjednoj bazi lijepo je zaživio i pozdravljamo ga, nadamo se da će trajati godinama. Svi iščekujemo prve dostave.