Prvi Karlovački

Potpisani ugovori za energetsku obnovu ambulante Banija i Prirodoslovne škole  

Autor: Sunčica Laić

10.06.2019

Županija

Vrijednost projekata je viša od osam milijuna kuna

Svečano potpisivanje ugovora za energetsku obnovu ambulante Doma zdravlja Karlovca na Baniji i ugovora za energetsku obnovu Prirodoslovne škole Karlovac upriličeno je danas u prostoru te škole.

Kroz projekt energetske obnove ambulante na Baniji provest će se toplinska izolacija mineralnom vunom debljine 15 cm, toplinska izolacija stropa prema negrijanom prostoru tavana, zamijenit će se dotrajala drvena stolarija s novom visokoučinkovitom PVC stolarijom, ugradit će se energetska cirkulacijska pumpa i termostatski ventili čime se očekuje ušteda, odnosno smanjenje potrošnje energije  za oko 68 posto. Isto tako,  smanjit će se i emisija štetnih plinova za oko procijenjenih 64 posto, istaknula je ravnateljica Doma zdravlja Karlovac, Tatjana Tudić Šterk.

Radove vrijedne oko 1,5 milijuna kuna sa 60 posto sredstava sufinancira Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, a izvodit će ih djelatnici tvrtke Jukić-Dam iz Otoka.

Ravnatelj Prirodoslovne škole, Nenad Klasan rekao je kako su energetskoj obnovi prethodili radovi na unutrašnjem preuređenju školskih prostora tako da su zahvaljujući Županiji derutne prostore i stare laboratorije zamijenili novim prostorima,  a vrijednost tih radova s opremom je više od milijun kuna. Naglasio je i kako je trenutno u fazi preuređenja kemijsko biološki laboratorij za potrebe te škole s oko 130 m2 aktivne površine.

Što se tiče energetske obnove te škole, Klasan je pojasnio kako će  obuhvatiti zamjenu krovišta, vanjsku stolariju,  termoizolaciju, fasadu, sustav za pripremu tople vode u školskoj dvorani…

Ovaj projekt vrijedan više od sedam milijuna kuna sufinanciran je s 58 posto sredstava  Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a izvodit će ga djelatnici tvrtke SA Bišćan.

Župan Damir Jelić ukazao je na značaj tih projekata rekavši kako je ulaganje u školstvo i zdravstvo nešto što uvijek veseli.

Lijepo je upriličiti susrete kada se radi o ovako velikim projektima, a ovdje se radi o ukupnim ulaganjima većim od sedam milijuna kuna, kazao je između ostalog Jelić.

Zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić istaknula je kako je ulaganje u mlade i sve one kojima je potrebna zdravstvena usluga i pomoć opredjeljenje Grada Karlovca koji na taj način dokazuje svoju društvenu i socijalnu osjetljivost.

Vjerujem kako će svi ovi projekti koji se trenutno provode na području grada Karlovca uistinu  pridonijeti  kvaliteti rada i života svih kojima su te usluge potrebne. Stvaramo zaista dobre materijalne osnove kako bi rad u tim objektima mogao biti što kvalitetniji, što znači da moramo ulagati i u ljudske potencijale, poručila je Navijalić.

Ujedno je najavila je kako će Grad Karlovac i dalje biti partner u projektima koji će se provoditi u području zdravstva i obrazovanja. (sl)

Foto: (ič)

Autor: Sunčica Laić