Eksperimentalni program cjelodnevne nastave

Potpisani Ugovori o financiranju rekonstrukcije i uređenja osnovnih škola

VIŠE IZ RUBRIKE

  Karlovačka županija

  Ugovori o financiranju rekonstrukcije i uređenja osnovnih škola s područja Karlovačke županije koje sudjeluju u eksperimentalnom programu „Osnovna škola kao cjelodnevna škola – Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja“ potpisani su danas u OŠ Draganići.

  Ugovore su s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom i županicom Martinom Furdek Hajdin potpisale ravnateljica OŠ Draganići Marica Jurčić, ravnateljica OŠ Josipdol Anđelina Božićević, a za OŠ Katarina Zrinski iz Krnjaka, zamjenica ravnateljice Lucija Davidović.

  Ravnateljica OŠ Draganići, Marica Jurčić je vezano za eksperimentalni programa cjelodnevne škole rekla kako smatra da nosi puno benefita.

  -Slušajući sve benefite koje program donosi, mislila sam da je to dobro za moju školu i ja to za svoju školu želim. U projektu sam vidjela veliku priliku u kadrovskom, materijalnom, socijalnom i svakom drugom pogledu. Sredstva koja ćemo dobiti kroz ovaj program značit će poboljšanje standarda života i rad u prvom redu učenika, a onda  i zaposlenika, osobito učitelja razredne i predmetne nastave. Za početak ćemo sanirati vanjsko sportsko igralište, poboljšati klimatizacijske uvjete u školi i pripremiti prostor za opremanje radnih kabineta za učitelje, izjavila je.

  Dodala je i kako im je škola sve tješnja, broj učenika zadnjih godina lagano raste, a nadaju se i najesen upisati dva prva razreda. Nedostaje im i prostora, kabineti i praktikumi, a blagovaonica i sportska dvorane su im premale.

  -Zbog svega toga u suradnji s izvođačem izrađeno je idejno rješenje i željno očekujemo objavu NPOO natječaja, kazala je između ostalog Jurčić.

  Načelnica Općine Draganić, Anica Domladovac pozdravila je program cjelodnevne nastave i dodala kako će i dalje sufinancirati sve programe koje mogu, te kako će se ovom cjelodnevnom nastavom i rasteretiti općinski proračun.

  Županica Martina Furdek Hajdin podsjetila je kako su prošle školske godine upisali gotovo dva razreda prvašića više nego ranije na što su iznimno ponosni.

  Podsjetila je i na značajna ulaganja posljednjih godina u obrazovni sustav čemu pripomaže i europski novac, od mnogih energetskih obnova i ulaganje u zgrade, te kako sve osnovne škole kojima su osnivači djeluju u jednoj smjeni osim u Ozlju i u Ogulinu. Upravo završava javna nabava za dogradnju škole u Ozlju za izgradnju sportske dvorane gdje su u okviru procijenjene vrijednosti. Do 2026. godine, kako je navela, sve bi škole trebale raditi u jednoj smjeni.

  -Kruna ulaganja u sustav obrazovanja nisu samo zgrade, treba ulagati u opremu, posebno u ljude i program koji naša djeca pohađaju.  Uspjeli smo cjelodnevnu školu pokrenuti s četiri škole, s nama su danas prisutne tri škole osim Rakovice jer se mora ponoviti postupak javne nabave, ali to će brzo doći, istaknula je između ostalog županica.

  Dodala je i kako prevladava zadovoljstvo što je cjelodnevna škola uspostavljena i kako će na ovim primjerima i druge škole vrlo brzo prihvatiti ovaj program.

  -Veliki ulog je bio nacionalnih sredstava i u ovoj školskoj godini sva naša djeca, sva djeca u Hrvatskoj imaju besplatan obrok, besplatne udžbenike i besplatan prijevoz i to je opredjeljenje koje bezuvjetno pokazuje da je to prioritet i Vlade i svih nas koji radimo u javnom sustavu, poručila je.

  Ministar znanosti i obrazovanja Radovana Fuchs izjavio je kako će ovi ugovori još dodatno omogućiti bolje odvijanje nastave u ovim školama.

  -Pioniri ste u cijelom ovom pothvatu prelaska na sustav cjelodnevne škole u Hrvatskoj koji bi trebao profunkcionirati za četiri godine kako smo projicirali i taj ukupni program usavršavat će se i usmjeravati da bude zaista jako dobar kada uđe u implementaciju u sve škole u Hrvatskoj, naglasio je ministar Fuchs.

  Zahvalio Karlovačkoj županiji što "vrhunski" prati sve natječaje koje u Ministarstvu objavljuju i što su se uključili u ovaj program.

  -Mislim da će to zadovoljstvo biti sve bolje i bolje i da ćete već i realizacijom ovih nekih radova poboljšati infrastrukturu u vašim školama, a zahvata će biti još. Mi ćemo i dalje pomno pratiti i podupirati ovaj program cjelodnevne škole, program koji je između ostalog dobio jako velike pohale ne samo od strane komisije nego i od same Svjetske banke iz koje se financira glavnina programa i koji ga želi preslikati i na neke druge zemlje, poručio je između ostalog ministar Fuchs.

  Vlatka Lorković Ivšić, ispred izvođača radova, tvrtke Kolos rekla je kako s radovima namjeravaju započeti kroz desetak dana i završiti ih u ugovorenom roku, odnosno u roku od tri mjeseca.