Prvi Karlovački

Potpisan ugovor za treću fazu projekta “Zaželi” – zaposlit će se 30 žena koje će brinuti o 180 korisnika

Autor: Sunčica Laić

28.07.2022

Karlovac

Potpisivanje ugovora za Poziv „Zaželi“-program zapošljavanja žena – faza III“ bila je tema današnje konferencije za novinare u prostoru karlovačkog Crvenog križa.

Kako je pojasnila ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa, Branka Hastor, maksimalan iznos odobrenih sredstva iz ovog projekta financiranog iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014 do 2020. godine je 1.477.900,00 kuna. Kroz projekt koji će trajati osam mjeseci za pružanje usluga krajnjim korisnicima, starijim ili nemoćnim osobama, zaposlit će se 30 žena, dok je predviđeni broj krajnjih korisnika uključenih u projektne aktivnosti 180. Nositelj projekta je Hrvatski Crveni križ GD Crvenog križa Karlovac, a partneri Grad Karlovac, Centar za socijalnu skrb Karlovac, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Karlovac, Općina Draganić i Općinsko društvo Crvenog križa Vojnić.

-“Zaželi” je svima željno očekivan i hvalevrijedan projekt i mislim da je jedan od onih koji je najpoznatiji svim našim građanima, kazala je između ostalog Hastor.

Istaknula je i kako je danas prilikom potpisivanja ugovora najavljena i četvrta faza projekta sa vrlo velikim iznosom, te kako je ovo samo prijelazna faza u kojoj će žene brinuti šest mjeseci o korisnicima.

Naglasila je i kako je kroz dosadašnje dvije faze projekta 60 žena osposobljeno za gerontodomaćice i računalne operatere čime im je omogućena veća šansa za zapošljavanje. U Zaželi I bilo je zaposlena 50 žena koje su brinule o 362 korisnika, drugi Zaželi obuhvatio je isti broj žena koje su brinule o 427 korisnika.

-Mi maksimalno pružamo pomoć ljudima koliko god možemo i iznad broja koji je zadan. Kroz ove tri faze 130 žena je imala i naći će posao, a minimalno tisuću korisnika će kroz ove sve tri faze vrijedne 14 milijuna kuna dobiti skrb, poručila je Hastor.

Načelnica općine Draganić, Anica Domladovac izjavila je kako su od početka partneri GD Crvenog križa Karlovac.

-Kao općina prepoznali smo u početku da je to nešto što je jako korisno i za našu općinu i cjelokupno društvo. Kroz ove tri faze prošlo je puno ljudi, potrebe su zaista velike, pogotovo kod zapošljavanja žena koje su ranjiva skupina iznad 50 godina, a isto tako broj korisnika nam se u svakoj fazi i povećava jer su prepoznali značaj ovog projekta, istaknula je između ostalog Domladovac.

Ivana Jakuš iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Karlovac, kazala je kako im je veliko zadovoljstvo biti dio ovakve lijepe i uspješne priče.

-Rezultati ovog projekta su konkretni i trenutni i svi sudionici na projektu su veoma zadovoljni njime. Naravno, tu su žene koje su nezaposlene koje dobivaju priliku za zaposlenje, a s druge strane tu su krajnji korisnici projekta koji dobivaju njihovu uslugu, izjavila je Jakuš i čestitala Crvenom križu na potpisivanju ovog novog ugovora i kazala kako se vesele i nadaju još jednoj uspješnoj suradnji.

Ljuba Martinović, ravnateljica Općinskog društva Crvenog križa Vojnić i ujedno koordinatorica na projektu rekla je kako su partneri  od početka, te kako se radi o odličnom projektu za osobe koje se zapošljavaju i za starije osobe kojima je potrebna pomoć.

Gradonačelnik Damir Mandić zahvalio je vodstvu Gradskog društva Crvenog križa na trudu za sve što i inače rade, te istaknuo kako se ovaj projekt već pokazao i dokazao koliko je ustvari kvalitetan i potreban.

-Ovdje govorimo o ženama koje će dobiti priliku zaraditi svoju plaću, naravno govorimo i o korisnicima kojih je više od 180, ali čini mi se da je danas posebno važno istaknuti da ovo vrijeme u kojem živimo i koje je ispred nas, s obzirom na sve okolnosti, stvarno od svih nas traži, mogu govoriti uime nas iz Gradske uprave, jedan dodatni angažman, dodatnu solidarnost i jednu dodatnu ljudskost. Vrijeme u kojem jesmo definitivno će posebno pogoditi najugroženije. Tu prije svega mislimo na naše sugrađane starije životne dobi i ovo je jedan od onih koraka koji je dosta važan da se njima na neki način bude na raspolaganju. Ovih 30 žena koje će dobiti svoju plaću, to sigurno nije neki veliki novac, njima vjerojatno jest, ali sve ono što Crveni križ radi ne samo u Karlovcu, nego i u Vojniću i šire, to se ne može platiti novcem, ali slikovito rečeno, svi smo mi u situaciji kada ćemo morati još sa svoje strane učiniti korak više i s obzirom da će očito veliki dio sredstava naših sugrađana ići na režije, očito ćemo morati napraviti još jedan dodatni napor i vidjeti kako i na koji način pomoći svima, poručio je između ostalog Mandić.