U Karlovcu potpisan ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za projekt rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac

Potpisan ugovor za projekt koji je početak izgradnje nizinske pruge Zagreb - Rijeka

VIŠE IZ RUBRIKE

  Svečanost potpisivanja Ugovora za dodjelu bespovratnih sredstava za projekt rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac održana je danas u Karlovcu. Ugovor su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković zajedno s predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture Ivanom Kršićem i ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislavom Petricom. Svečanost je održana u prostoru Željezničkog kolodvora u Karlovcu. Potpisivanju ugovora prisustvovali su predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar regionalnog razvoja i EU fondova Marko Pavić i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora.

  -Drago mi da smo danas u Karlovcu na potpisivanju ugovora o obnovi starog kolosijeka između Hrvatskog Leskovca i Karlovca i izgradnji drugog kolosijeka, projekt dužine 44 km, vrijedan 3,45 milijardi kuna, od čega je 2,7 milijardi kuna EU fondova. To je još jedan primjer koliko je članstvo u Europskoj uniji važno za razvoj hrvatske prometne infrastrukture. Nakon brojnih ulaganja u autoceste, ceste, zračne luke, pomorske luke i riječni promet. Desetljeće koje je pred nama, kao što sam najavio nedavno prigodom puštanja u promet vlaka između Svetog Ivana Žabnog i Gradeca, bit će u znaku modernizacije željezničke infrastrukture. Ovaj projekt dio je nizinske pruge Zagreb-Rijeka i očekujemo novu kvalitetu života za sve Karlovčane i Zagrepčane, koji žele doći u Karlovac. Nakon što se ovaj projekt realizira za četiri godine, putovanje za biti za pola kraće nego danas. Pri tom će se obnoviti ovaj kultni Glavni kolodvor u Karlovcu, koji datira s početka dvadesetog stoljeća, rekao je premijer Plenković.

  Ministar Butković kazao je da izgradnja drugog kolosijeka od Hrvatskog Leskovca do Karlovca znači početak radova na izgradnji nizinske pruge Zagreb – Rijeka.

  -Potpisali smo danas u Karlovcu ugovor za jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj. To je rekonstrukcija i dogradnja drugog kolosijeka željezničke pruge Hrvatski Leskovac – Karlovac, što predstavlja početak gradnje nizinske pruge prema Rijeci. Mi smo do sada radili i radimo na mediteranskom koridoru, kao jednom od važnijih koridora koji prolazi kriz Hrvatsku, uglavnom u njegovom sjevernom dijelu, to znači prema Mađarskoj. Dionica Dugo Selo – Križevci se radi, a HŽ Infrastruktura donijela je u ponedjeljak odluku o odabiru za izgradnju dionice Koprivnica-Križevci-granica prema Mađarskoj. Isto tako projekt vrijednosti veće od tri milijarde kuna. Ovo danas ovdje, ponavljam, predstavlja početak gradnje nizinske pruge prema Rijeci, dok se ostale dionice projektiraju. Ovim potpisivanjem i činjenicom da je 85 posto sredstava osigurano iz EU fondova, potvrđuje da će Europska komisija financirati u cijelosti i ostatak pruge prema Rijeci, istaknuo je Butković.

  Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić kazao je da će u sklopu ovog projekta biti uređen i Glavni kolodvor u Karlovcu.

  -Ovaj projekt predviđa rekonstrukciju postojećeg kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac i izgradnju drugog kolosijeka. Osim toga na dionici ćemo izgraditi sedam podvožnjaka i nadvožnjaka, modernizirat ćemo sve željezničko-cestovne prijelaze i ugradit ćemo moderni signalno-sigurnosni sustav. To će za putnike značiti bržu i sigurniju vožnju. Osim toga na cijeloj dionici rekonstruirat ćemo sva stajališta i kolodvore. Konkretno ovdje u Karlovcu razgovaramo s Gradskom upravom da ovu zgradu do Glavnog kolodvora preuredimo u željeznički muzej, rekao je Kršić.

  Prije odlaska na potpisivanje ugovora premijer Andrej Plenković održao je u zgradi Karlovačke županije sastanak sa županom Damirom Jelićem i karlovačkim gradonačelnikom Damirom Mandićem. (b.o.)