Grad Karlovac

Potpisan ugovor vezan uz poboljšanje energetske učinkovitosti sustava javne rasvjete

VIŠE IZ RUBRIKE

Jedinstveni ugovor u Hrvatskoj

"Pametnim" lampama bit će zamijenjeno 9.081 rasvjetno tijelo.

Ugovor vezan uz predmet javne nabave pod nazivom „Energetska usluga provođenjem mjera poboljšanja energetske učinkovitosti sustava javne rasvjete Grada Karlovca“ danas su u Gradskoj upravi potpisali gradonačelnik Damir Mandić i direktor tvrtke Verso Altima, Mario Gerenčir.

Vezano uz sam ESCO model, zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić podsjetila je kako je to model kojim se investicije otplaćuju putem ušteda. Nakon isplate, sve pogodnosti ostaju, u ovom slučaju Gradu Karlovcu.

-ESCO model obuhvaća razvoj, izvedbu i financiranje u smjeru energetske učinkovitosti, a isto tako i smanjenje troškova i pogona i održavanja. Nakon nabave sklopili smo odluku o odabiru na iznos od 5,4 milijuna eura, što godišnje iznosi 450 tisuća eura što se tiče cijene usluge, izjavila je Fočić.

Radi se, kako je navela, o modelu koji traje 10 godina, ne računajući ovu prvu godinu projektiranja i ugradnje. Bit će zamijenjeno 9.081 rasvjetno tijelo, odnosno lampa.

Voditelj Odsjeka za Pametni grad i voditelj projekta, Robert Vodopić podsjetio je kako je Grad Karlovac još 2018. godine donio strategiju „Pametnog grada Karlovca“, te je „pametna rasvjeta“ već tada planirana.

-Već od tada mi razmišljamo kako grad učiniti što zelenijim, pametnijim i digitalnijim i kako napraviti što veće uštede, pojašnjava, te dodaje:

-Ovaj projekt je jedini ovog tipa u Hrvatskoj. Nitko u Hrvatskoj do sada nije promijenio devet tisuća lampi  da te lampe budu upravljive na način da svaka lampa ima modus za komunikaciju, tako da bismo teoretski mogli jednu ulicu držati jače, a drugu slabije osvijetljenom, to su neke opcije koje sustav pruža. Uz to, imamo 200 lampi koje imaju dodatni modus za komunikaciju i dodatni modul na koji ćemo moći staviti senzor ili buke ili temperature, znači nešto od digitalnih pametnih rješenja, kazao je.

Posebni softver pratit će potrošnju po svakoj lampi, svaka lampa će imati svoj broj i u svakom trenutku će se znati radi li ta lampa, kada je zamijenjena i kada joj treba zamijeniti modul.

Cijeli projekt traje 11 godina ili 132 mjeseca s time da je faza projektiranja dva mjeseca, a faza implementacije 10 mjeseci. Znači Grad Karlovac počinje plaćati uslugu onog trenutka kada završi faza implementacije i kada potvrdimo da je projekt u suglasnosti s onim što je ponuđeno, izjavio je između ostalog Vodopić.

Direktor tvrtke Verso Altima, Mario Gerenčir rekao je kako se radi o jedinstvenom ugovoru koji grad Karlovac stavlja na mapu zelenih i digitalnih gradova u ovoj regiji. Naglasio je i kako se njihova tvrtka koja djeluje 21 godinu, poslovima energetske učinkovitosti bavi posljednjih deset godina.

-Željeli smo da rješenje koje nudimo bude „top“ po samoj kvaliteti, a isto tako i financijski iskoristivo, istaknuo je između ostalog Gerenčir.

Na značaj projekta osvrnuo se i gradonačelnik Damir Mandić.

-Ovo je zaista bio zahtjevan proces da dođemo do današnjeg potpisivanja ugovora. Ovoliki broj lampi mijenjati u jednom valu je zaista zahtjevno, a opet s druge strane smanjiti potrošnju električne energije odnosno ostvariti uštede, bio je cilj kojeg vjerujem da ćemo i postići, istaknuo je Mandić.

Podsjetio je kako je Grad Karlovac 2018. godine donio strategiju Pametnog grada na osnovu koje su proveli i provode niz projekata.

-Valja imati na umu da smo energetski obnovili sve svoje javne zgrade, i škole i vrtiće i ostale objekte, pa čak u jednom dijelu i one koje su zaštićeno kulturno dobro. Kroz koji dan ćemo predstaviti i projekt 13 + 1, jer ova jedna je u Selcu, fotonaponskih elektrana na našim vrtićima i školama gdje će i ti objekti osiguravati vlastitu električnu energiju, poručio je Mandić.