Furdek Hajdin: Uređena zemlja jedan je od gospodarskih, ali i demografskih preduvjeta da se ostvare bolji uvjeti za život i rad na ovom području

Potpisan ugovor o sufinanciranju katastarske izmjere u općini Draganić

VIŠE IZ RUBRIKE

    Zamjenica župana Martina Furdek Hajdin i načelnik Općine Draganić Stjepan Bencetić danas su potpisali ugovor o sufinanciranju katastarske izmjere za dio katastarske općine Draganić.

    -Radi se o izmjeri površine veličine 1.339 hektara. Sam posao vrijedan je oko 6 milijuna kuna, s tim da je Državna geodetska uprava preuzela 40 posto obveza što je 2,4 milijuna kuna. S druge strane Općina Draganić i Karlovačka županija preuzele su preostalih 60 posto sufinanciranja, svatko po pola. Obveza Karlovačke županije je 1,8 milijuna kuna, od čega će se dio realizirati u ovoj godini te u idućoj i u 2021. godini. Ovo je veliki posao i izazov za Državnu geodetsku upravu jer je novac osiguran kreditom Svjetske banke koja je zadala i rok 15. lipnja 2021. godine do kada mora biti sve odrađeno. Zašto je Županija u ovom projektu? Zato što smatramo da je uređena zemlja jedan od gospodarskih, ali i demografskih preduvjeta da se ostvare bolji uvjeti za život i rad na ovom području. Odredili smo se da ćemo pomagati cijelom području Karlovačke županije i svim jedinicama lokalne samouprave, što smo do sada učinili u općinama Plaški, Tounj i Rakovica te u gradu Ogulinu. Ovo je jedan znatniji iskorak koji je i financijski veći, međutim pratit ćemo i druge općine u njihovim katastarskim izmjerama kada za to bude vrijeme. Još se radi o pet do sada potpisanih sporazuma. Kada dođe do realizacije, nastojat ćemo pratiti ritam sufinanciranja. Konkretno, na listi čekanja su gradovi Ogulin i Slunj te općine Barilović, Lasinja i Žakanje, rekla je  zamjenica župana Martina Furdek Hajdin.

    -I mi i Županija smo prepoznali taj projekt i s njim se borimo već 4-5 godina te smo ga sada uspjeli ostvariti. Hvala Županiji na pomoći; nama bi samima bilo vrlo teško ostvariti taj projekt jer ipak nije to mali novac za našu malu Općinu. Mislim da će benefit koji će dobiti naši mještani znati prepoznati i cijeniti jer to je nešto što do sada nije bilo sređeno, a dobiti će 1.339 hektara uređene površine, izjavio je načelnik Općine Draganić Stjepan Bencetić. (m.m..)

    Foto: i.č.