Prvi Karlovački

Potpisan Sporazum o provedbi pilot projekta SenzoriKA

16.07.2019

Karlovac

Vrijednost projekta  je 526 tisuća kuna s PDV-om, a cijeli sustav bit će u funkciji početkom rujna

Grad Karlovac, Odašiljač i i veze i Končar – elektronika  i informatika danas su potpisali Sporazum o provedbi pilot projekta „Udaljeno očitavanje brojila i senzora – SenzoriKA“. Vrijednost projekta je 526 tisuća kuna s PDV-om, s tim da je Grad osigurao 240, Mladost 181, Vodovod i kanalizacija 53, Gradska toplana 40 i Čistoća 10 tisuća kuna. Cijeli sustav bit će u funkciji početkom rujna i od tada će započeti implementacija svih aktivnosti.

Što želimo postići kada govorimo o „pametnom gradu“? Naime, Karlovac već unatrag nekoliko godina  dosta radi na tom tragu digitalizacije poslovnih procesa, odnosno prikupljanja podataka, ali u konačnici i u upravljanju tim podacima. Samim time se onda javilo da unutar našeg sustava, dakle gradske uprave i gradskih tvrtki , postoji prostor da svatko u svom području na neki način modernizira sve ono što radimo, ali isto tako da ti podaci kruže i da ih mi možemo koristiti u svom poslovanju. Naravno, na kraju ono najvažnije je to da naši sugrađani od toga imaju neke koristi. Često puta rabimo izraz racionalizacija; činjenica je da nas danas tehnologija u svojoj punini usmjerava ka što učinkovitijem upravljanju poslovima, odnosno svemu onom što radimo i to se u konačnici treba vidjeti kroz neke benefite koje naši sugrađani imaju, kazao je prije početka potpisivanja Sporazuma gradonačelnik Damir Mandić i dodao da je na tom tragu i nastala SenzoriKA.

U jedan projekt smo umrežili gradsku upravu i gradske tvrtke Mladost, Vodovod i kanalizaciju, Gradsku toplanu i Čistoću gdje su tvrtke unutar svog poslovanja, a gradska uprava unutar svog izdvojile neke segmente koji bi u konačnici bili dio jednog zajedničkog projekta. Ovim pilot projektom umrežili bi podatke vezane uz konkretno: kvalitetu zraka, parkiranje, daljinsko očitanje brojila vodomjera, dok se  Čistoća uključila u projekt s daljinskim očitanjem jednog spremnika. Uvjeren sam da će ti podaci svim tvrtkama i nama u gradskoj upravi u konačnici koristiti da u nadolazećem vremenu proizađu konkretni projekti koji će onda i za tvrtke, ali i za Upravu biti standard poslovanja.

O nekim konkretnim stvarima Mandić je rekao.

Javnosti će biti interesantna informacija da smo kod tvrtke Mladost napravili jedno tehničko rješenje vezano za parkiralište kod Zorin doma gdje ćemo imati senzore na svakom parkirnom mjestu i na ulazu u parking bit će jedan display koji će pokazivati koliko ima slobodnih parkirnih mjesta. U biti to nije nikakva „topla voda“ budući da već postoji u svijetu. Nama je to pak dosta zanimljivo, a pogotovo tvrtki Mladost i njihovom upravljanju sustavom parkiranja, budući da imamo preko 1.200 parkirnih mjesta koja su pod naplatom i ta priča će se u tom smjeru razvijati.

U ime tvrtke  Končar – Elektronika i informatika, Sporazum je potpisao  član Uprave Zvonimir Jurin.

Imamo vlastita rješenja koja ćemo nadam se kroz ovaj pilot projekt implementirati  i realizirati. Naša rješenja se baziraju na akviziciji  podataka raznoraznih senzora, brojila, mjerača, na njihovom kondicioniranju za daljinski prijenos i nakon toga radimo obradu signala i njihovu prezentaciju kao i vizualizaciju sukladno potrebama tehnološkog procesa, odnosno korisnika. Naša rješenja se baziraju na softverskom paketu, nazvanom Mars, a radi se o vlastitom razvoju i implementiran je već na nizu pojedinačnih projekata.

Član Uprave i direktor tvrtke Odašiljači i veze Mate Botica je izjavio.

Ovaj Sporazum će definitivno grad Karlovac i građane Karlovca svrstati ured modernih svjetskih „pametnih gradova“. Drago mi je da je gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Mandićem prepoznala izvrsnost ovakvih rješenja koja će sasvim sigurno u budućnosti, u mnogome promijeniti živote građana grada Karlovca i doprinijeti daljnjem i gospodarskom i svakom drugom razvoju. Posebno zahvaljujem gospodinu Cetinjaninu koji je s tehničke strane podupro sva ova naša nastojanja da pilot projekt započnemo. Ustvari mi smo tek na početku jednog velikog posla koji će rezultate pokazati u narednom razdoblju.

(m.m.)

Foto: i.č.