Pothodnik u sve gorem stanju - vijećnik Dimitrije Birač apelira na gradske vlasti da riješe problem

VIŠE IZ RUBRIKE

  Karlovački pothodnik nekoć je vrvio ljudima, trgovinama i poslovnim objektima, a danas je zapušten i neugodnog mirisa. Stanje pothodnika trn je u oku županijskog gradskog vijećnika Nove ljevice Dimitrija Birača, koji traži rješenje. Na održanoj konferenciji za medije Birač je poručio kako je rekonstrukcija nužna jer smo nedavno svjedočili urušavanju dijela stropa pothodnika koji je tada ozlijedio nekoliko građana.

  -Nakon tog događaja Grad je izdao priopćenje kako je sufinancirao radove hidroizolacije. Naime, sufinancirao je radove od 13 milijuna kuna sa 1,7 milijuna. To je politika Grada u kojoj on ne želi da se situacija odvija tako da on popravlja stvari od javnog interesa. Strop pothodnika je maknut i sve sada stoji raskopano. Pitam se samo do kada će biti tako. Grad je rekao kako najveći dio prostora drže privatnici te kako će s njima o situaciji razgovarati. Za vrijeme pandemijske godine, rekli su kako nisu mogli razgovarati s njima, ali je uprava uredno radila.

  U pothodniku su dva gradska prostora. Jedan je površine 80-ak, a drugi od 300 kvadrata. Leglo su sve i svačega, napominje Dimitrije Birač.

  -Pod hitno bi trebalo uključiti opću i stručnu javnost, vidjeti kakav će prijedlog izaći iz toga te što Grad može isporučiti kao javna vlast da se situacija popravi. Ranije se događalo, po meni potpuno pogrešan recept, da privatnik investira u takav prostor. Iz ekonomske perspektive, gdje postoji prostor koji je neugledan i nije razvijen, privatna ruka neće ništa napraviti, jer naravno gleda svoj interes. Tu prvo treba doći javni interes. Komponentna gradskih poduzeća ili dijela gradskih ustanova koja bi utjecala na frekvenciju prolaza ljudi, koja bi za posljedicu imala otvaranje ostalih lokala. 

  Problem narušenog stanja pothodnika treba se pod hitno riješiti. Vijećnik Birač daje naglasak na, po njemu najbolje rješenje, savjetovanje i tribine opće i stručne javnosti.

  -To bi trebalo napraviti poput hodograma. Dakle, operativne i konkretne radnje u vremenskom okviru u idućih godinu dana. Mi sada možemo napraviti javnu nabavu, pa onda reći kako cijene rastu, pa ponovno korona. Ne treba biti takvih isprika. U postupku je urbanistički natječaj oko Nazorove ulice, moje je pitanje jesu li u njega uključili i pothodnik. Tu se nalazi i drugi pothodnik koji smrdi. Imamo dva pothodnika koja spajaju stari i novi centar, a koji su u lošem stanju. 

  Birač predlaže još jedno rješenje - uključivanje Inkasatora.

  -Karlovac je jedini u Hrvatskoj koji ima dva tržna centru u većinskom privatnom vlasništvu. Ako već ondje Inkasator plaća prostor nekih 180 tisuća kuna godišnje, mogao bi razmisliti o preseljenju u pothodnik. Ima klijentelu, starije građane, kojima se lakše spustiti nego penjati po stepenicama. Oni će u neku ruku i pridonijeti frekventnosti. Naravno to je samo prijedlog. Tribinama i raspravama opće i stručne javnosti trebalo bi donijeti pravi prijedlog, koji će onda biti rezultat razgovora većine ljudi. Nemojmo čekati parlamentarne i lokalne izbore da se ponovno daju obećanja, završno je rekao Birač.