Obilježavanje Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi

Posudionica medicinskih pomagala na Švarči nabavila električne krevete, medicinske madrace, toaletne stolice...

VIŠE IZ RUBRIKE

Velika potreba za pomagalima

"Briga i skrb za teško bolesne i umiruće pacijente jedan su od izazova današnjice, a svakako su pokazatelj suosjećajnosti društva"

Centar za koordinaciju palijativne skrbi pri Domu zdravlja Karlovac obilježio je Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi koji se ove godine obilježava pod motom „Suosjećajne zajednice, zajedno za palijativnu skrb!“ u prostoru Posudionice pomagala Karlovačke županije na Švarči.

Ravnateljica Doma zdravlja Karlovac Tatjana Šterk Tudić rekla je kako Posudionica pomagala Karlovačke županije djeluje pri Centru za koordinaciju palijativne skrbi Doma zdravlja Karlovac od prosinca 2020. godine.

-Obilježavajući Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi upriličili smo preuzimanje medicinskih pomagala koja smo nabavili ove godine sredstvima  Karlovačke županije. Nova pomagala su nužna da bi korisnicima i njihovim obiteljima pomogli u što dužem zadržavanju u njihovim domovima, jer je to i cilj palijativne skrbi, izjavila je između ostalog Šterk Tudić.

Koordinatorica palijativne skrbi, magistra sestrinstva Marijana Car istaknula je kako su briga i skrb za teško bolesne i umiruće pacijente jedan od izazova današnjice, a svakako su pokazatelj suosjećajnosti društva.

-Kada su iscrpljene sve mogućnosti liječenja, tada se upravo pokazuje na djelu palijativna skrb. Pokazati suosjećanje, empatiju, biti fleksibilan, te pokazati razumijevanje upravo su odlike koje bi svaki pojedinac i svako društvo trebali imati prema palijativnom pacijentu, kazala je između ostalog Marijana Car.

Martina Horvat, prvostupnica sestrinstva i jedna od koordinatorica palijativne skrbi Karlovačke županije istaknula je kako se radom posudionice pokazalo da postoji izuzetno velika potreba za pomagalima, a ono što im je nedostajalo pomogla im je nabaviti Karlovačka županija.

-Nabavljeno je devet električnih kreveta, devet medicinskih madraca, šest antidekubitalnih madraca, sedam toaletnih stolica, dva rolatora i tri samostojeća trapeza. Pomagala su od velike važnosti samom pacijentu i njegovoj obitelji jer mu omogućuju dužu pokretnost, veću samostalnost i neovisnost o tuđoj pomoći što uvelike doprinosi kvaliteti života i samog pacijenta, ali i njegove obitelji, izjavila je Martina Horvat.

Pored navedenih pomagala koja su dobili, u posudionici imaju i invalidska kolica, hodalice, sjedalice za kadu, povišenja za WC, aspiratore, inhalatore, pelene, uloške…

Pravo na pomagala mogu ostvariti svi stanovnici s područja Karlovačke županije, uz potvrdu liječnika obiteljske medicine u kojoj je navedena potreba za pomagalom. Posudba je besplatna i obavezan je povrat pomagala nakon prestanka potrebe za njim.

Od početka rada posudionice posuđeno je više od 650 pomagala, a više od 600 korisnika, te 100 palijativnih pacijenata snabdjeveno je potrebnim pomagalima.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za hrvatske branitelje i zdravstvo, Maja Vučinić Knežević istaknula je kako Karlovačka županija ima izrazito visoki senzibilitet prema svim kategorijama i djece i odraslih koji su u bilo kakvoj dodatnoj potrebi.

Naglasila je kako se na godišnjoj razini izdvaja 50 tisuća kuna za ovu namjenu, a također se izdvajaju i sredstva za osiguravanje registra palijativne skrbi.

Ujedno je sve koji čekaju na neko pomagalo zamolila za strpljenje.

-Nažalost uvijek ima više potreba nego što su objektivne mogućnosti, a s druge strane ovo nisu pomagala koja se posuđuju ljudima na dan, dva ili na tjedan, ili dva tjedna, nego se posuđuju na jedno duže vremensko razdoblje, poručila je Vučinić Knežević.