Prvi Karlovački

Postignut dogovor, sutra počinje škola

02.12.2019

Mozaik

Sindikati i Vlada danas postigli dogovor, nakon 36 dana počinje nastava

  1. Sindikati i Vlada danas su nakon nekoliko propalih pregovora konačno postigli dogovor i učenici se od utorka vraća u školske klupe.

-Prvi korak je tri posto povećanje koeficijenta od 1. prosinca. Drugo povećanje za jedan posto bit će 1. lipnja. Konačno, dodatnih dva posto bit će isplaćeno od 1. siječnja 2021. godine, rekao je premijer Andrej Plenković.

Na izjašnjavanje se išlo nije, tijela sindikata su donijela odluku jer su zahtjevi ispunjeni.

-Danas smo konačno definirali kompromisno rješenje, jedno dobro rješenje. A to je nadoknada zaostajanja plaća u ovom sustavu za ostalim javnim službama od 6,11 posto, koje smo razlomili u tri koraka i konačni cilj je koeficijent 1,406 za visoku stručnu spremu koji će biti realiziran za godinu i mjesec dana. Time smo ispunili zajedničke ciljeve Vlade i sindikata. Riješili smo uredbu o koeficijentima i dogovorili sporazum za dodatke za nenastavno osoblje tako da će oni imati iste dodatke kao i nastavno osoblje. Svi u sustavu obrazovanja će jednako proći prihvaćanjem ovih sporazume, kazao je Branimir Mihalinec.

Mihalinec je rekao i da prihvaćanjem ovih sporazuma sindikati jamče Vladi mir te se zahvalio svima koji su učitelje podržali u štrajku.

-Mi smo naš posao odradili sa zadovoljstvom što smo ipak uspjeli pronaći kompromisno rješenje i što su nam sada dalje u fokusu djeca, zaključio je Branimir Mihalinec.

Premijer je najavio da će se u četvrtak na sjednici Vlade krenuti s promjenom uredbe o koeficijentima. Osvruo se i na položaj ministrice Blaženke Divjak.

-Svaki ministar želi da mu u resoru bude bolje, a ja želim da u Hrvatskoj bude bolje. Štrajk će biti plaćen, a ono što očekujemo uz potporu sindikata da nadoknada ne bude dodatno plaćena, dodao je premijer. (a.r.)