Prvi Karlovački

Postavljena replika vukovarskog vodotornja uz šetnicu koja nosi ime Grada heroja

13.07.2019

Karlovac

Inicijativu za postavljanje kipa dalo je bivše Vijeće GČ Novi centar, a projekt je financiran kroz KAkvart

Uz šetnicu koja nosi ime Grada heroja – Vukovara postavljen je kip vodotornja koji simbolizira stradanja toga grada u Domovinskom ratu. Tim je povodom održana i konferencija za novinare. Predsjednik Vijeća GČ Novi centar dr. Josip Žunić podsjetio je tko je zaslužan za postavljanje replike vodotornja.
Bivši saziv vijeća Gradske četvrti senzibiliziran stradanjima hrvatskog naroda tijekom Domovinskog rata odlučio je izraditi repliku vukovarskog vodotornja, Vukovara Grada heroja Domovinskog rata. Nama svima vjerujem posebno je drago da je ta replika ovdje u Novom centru, na ovoj prelijepoj Šetnici grada Vukovara.
Kako je došlo do ideje te o realizaciji govorio je bivši predsjednik Vijeća Gradske četvrti Dario Greb.
Ideja o replici vodotornja je počela još 2014. godine od imenovanja Šetnice grada Vukovara na ovom mjestu, uređenja i izgradnje infrastrukture šetnice, pješačkih staza, aleje jorgovana, a onda je došla i 2018. gdje se počela pripremati ideja i 2019. nastupio je natječaj KAkvart kroz koji smo proveli ovu priču.
Gradonačelnik Damir Mandić je kazao da je ovo još jedan simbol prijateljstva koje veže Karlovac i Vukovar.
Zajednička priča grada Vukovara i grada Karlovca počela je s imenovanjem šetnice. Prošle godine Grad Karlovac i Grad Vukovar potpisali su povelju o prijateljstvu. Naš Muzej Domovinskog rata na Turnju i muzejski kompleks u Vukovaru su isto tako dio nacionalnog projekta obilježavanja Domovinskog rata. Što se tiče podsjećanja na samu žrtvu Vukovara ovakvi projekti, makar bili u našim malim okvirima, doprinose tome.
Gradonačelnik je predsjedniku Vijeća GČ uručio i jedan od poklona koji je uručio vukovarski gradonačelnik u povodu Dana grada.
Podsjetimo da projekt KAkvart provodi Grad Karlovac u suradnji s tvrtkom Heineken Hrvatska uz brend Karlovačko. Za ovaj projekt GČ Novi centar odobreno je 40.000 kuna, a utrošeno je i sedam tisuća kuna vlastitih sredstava Gradske četvrti dok su ostalo donacije u radovima. (kb)
Foto: Igor Čepurkovski