Prvi Karlovački

Postav 53. zagrebačkog salona stiže u Karlovac

10.07.2019

Karlovac

"Je li nakon deset godina kriza doista iza nas, čemu nas je podučila i što možemo očekivati u sljedećem desetljeću" - pitanja su koja postavljaju organizatori salona.

Kako bi što šira publika bila upoznata sa hrvatskim arhitektonskim stvaralaštvom unazad deset godina, Udruženje hrvatskih arhitekata u suradnji sa lokalnim društvima je odlučilo da postav 53. zagrebačkog salona, 2019. godinu proputuje Hrvatskom te je već je posjetio gradove Varaždin, Split, Zadar, a sada ćemo imati priliku salon ugostiti i u Karlovcu.

Salon je dopunjen kronološkim presjekom relevantnih događaja koji su obilježili proteklo desetljeće kao i potencijalima za stvaranje drugačijeg narednog desetljeća. Kako ono može izgledati prezentirano je u obliku karata koje su izradili mlađi članovi društava arhitekata Splita, Šibenika, Varaždina, Zadra i Karlovca.

– Prije točno deset godina početak globalne financijske krize potaknuo je lančanu reakciju čije posljedice još uvijek sagledavamo, a koja se s posebnom oštrinom odrazila na graditeljstvo u cjelini – od kreditnog sustava stambenog zbrinjavanja, preko tržišta nekretnina i građevinske industrije do same arhitektonske profesije,  stoji u pozivu Udruženja hrvatskih arhitekata koje organizira salon.

Teme koje je na površinu iznijelo prethodno desetljeće, a unutar kojih su grupirani izabrani radovi su sljedeće: Institucionalne promjene, Krize identiteta, Kulturne prakse, Odmaci od realnosti, stoji u najavi organizatora koji napominju da je radove je valorizirao ocjenjivački tim u sastavu STEALTH.unlimited (Ana Džokić i Marc Neelen: Rotterdam/Beograd), Dario Crnogaća, Emil Jurcan, Maroje Mrduljaš i Mira Stanić.

Otvorenje izložbe održat će se ovu srijedu, 10. srpnja u 19 sati u maloj dvorani u prizemlju Gradskog muzeja Karlovac.