Posljednja ovogodišnja sjednica Županijske skupštine, predstavljene nove pročelnice, usvojen četvrti rebalans proračuna, novi ustroj....

VIŠE IZ RUBRIKE

  Danas je održana posljednja ovogodišnja sjednica Županijske skupštine. Sukladno zaključku Predsjedništva skupštine, predstavnici klubova su se usuglasili da se danas ne održi Aktualni sat. No, bez obzira na to dvojica vijećnika Hrvoje Hofman iz Živog zida i MOST-ov Marinko Marinović iskoristili su svoje pravo i iznijeli svoja mišljenja. Izdvojili smo Marinovićevo.

  -Izražavam žaljenje i pitam zašto ova skupština nije započeta minutom šutnje u znak počasti prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Svi znamo da je u ovom mjesecu preminuo, svi znamo da je on utemeljitelj moderne Hrvatske, svi znamo da je on čovjek koji je najviše pridonio u obrani Hrvatske. Znamo da je čovjek koji je život posvetio ne samo boljitku naše domovine, nego i svakom građaninu koji se osjeća Hrvatom. Htio bih ponovno pokrenuti inicijativu i ukazati o potrebi podizanja spomenika u Karlovcu dr. Franji Tuđmanu koji je bio veliki prijatelj Karlovca i koji je za Karlovac učinio velike stvari, ne samo tijekom Domovinskog rata nego i poslije.

  Odgovarajući mu predsjednik Županijske skupštine Ivan Vučić je rekao da bi za to trebalo izmijeniti Statut i Poslovnik o radu Županijske skupštine.

  Prije ovoga vijećnicima su se predstavile dvije nove županijske pročelnice koje stupaju na dužnost s 1. siječnja. Od Nove godine županijske financije vodit će Maria Stojković, a na čelu Upravnog odjela za gospodarstvo bit će Renata Marinković. Stojković je diplomirana ekonomistica sa završenim specijalističkim poslijediplomskim studijem iz smjera upravljanje financijskim institucijama. U Karlovačkoj županiji radi od 2011. godine, najprije u Upravnom odjelu za financije, a onda u onom za školstvo. Marinković je, pak, diplomirana inženjerka građevinarstva i dugogodišnja zaposlenica Gradske uprave gdje je radila 16 godina. Prije godinu dana je prešla u Karlovačku županiju u Upravni odjel za gospodarstvo.

  Županijska skupština je usvojila četvrte izmjene i dopune ovogodišnjeg proračuna. Ovom izmjenom proračun je smanjen za 8 milijuna i 845 tisuća kuna, odnosno za 1,21 posto. Tako nakon ovih izmjena proračun za ovu godinu iznosi 722 milijuna i 100 tisuća kuna. Razlozi smanjenja, po riječima još uvijek privremene pročelnice za financije Marie Stojković, svrstani su u četiri kategorije. Prvi razlog je evidentiranje sredstava od prodaje dionica Vodoprivrede Karlovac u iznosu od 4,8 milijuna kuna. Drugi razlog je evidentiranje sredstava od Ministarstva zdravstva koja su odobrena ovaj mjesec za podmirenje dospjelih obveza bolničkih zdravstvenih ustanova  u iznosu od 1,4 milijuna kuna. Taj iznos dijeli se na dvije ustanove; 1,1 milijun kuna za karlovačku, a 376 tisuća kuna na ogulinsku bolnicu. Preostala dva razloga rebalansa su u usklađenjima svih prihoda i rashoda po zakonu definiranim proračunskim klasifikacijama, a posebno  kod onih korisnika koji imaju decentralizirane funkcije, odnosno kod korisnika u školstvu, zdravstvu i socijalnoj skrbi te usklađenje svih prihoda i rashoda koji su vezani uz pomoći resornih ministarstava i fondova, a vezano uz realizaciju ugovorenih projekata.

  Predsjednik Odbora za financije Vlado Jelkovac je podržavajući izmjene i dopune proračuna, zahvalio Mariji Gemeri koja je ustrojila i  vodila Odjel za proračun i financije te kvalitetno radila od 1993. godine, od trenutka ustrojavanja Županije.

  -Mislim da je zaslužila pohvalu i zahvalu od svih nas vijećnika. Ne treba ni spomenuti da je u 26 godina šest župana promijenilo mandate, rekao je Jelkovac.

  U ime Kluba vijećnika SDP-a gospođi Gemeri zahvalio je i Ivan Vuković te još nekoliko vijećnika kao i  župan Damir Jelić koji  je zahvalio i još jednom bivšem županijskom pročelniku Željku Fanjku.

  Očekivano, Županijska skupština je usvojila predložene četvrte izmjene i dopune proračuna.

  Kao što je poznato od 1. siječnja Karlovačka županija preuzima poslove Ureda državne uprave, dio zaposlenika te opremu i sredstva za rad. U skladu s tim nužno je izmijeniti i Odluku o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Karlovačke županije. Osnovan je novi Upravni odjel za opću upravu, a jedina promjena je kod dosadašnjeg Upravnog odjela za zdravstvo koji preuzima velik dio poslova iz domene zaštite prava hrvatskih branitelja pa će se ubuduće zvati Upravni odjel za hrvatske branitelje i zdravstvo. Odluka je izrađena u suradnji s Ministarstvom uprave, a kako je rekao pročelnik Ureda župana Kristijan Čujko, Karlovačka županija je više puta od ovog ministarstva pohvaljena kao županija koja je najozbiljnije prva krenula u proces pripajanja Ureda državne uprave i taj proces vodila na vrlo kvalitetan način. (m.m.)

  Foto: i.č.