Podaci o posljedicama nevremena na području Uprave šuma podružnice Karlovac

Posljedice nevremena u šumama karlovačke Uprave šuma

VIŠE IZ RUBRIKE

    Jako nevrijeme koje je 26. srpnja pogodilo šire karlovačko područje napravilo je i velike štete u šumama kojima gospodari Uprava šuma podružnica Karlovac. Osim na šumske prometnice, dio stabala je pao i na državne ceste D1, D23 i D3 te brojne ceste unutar Karlovca, Duge Rese i drugih naselja. Djelatnici UŠP Karlovac odmah su pristupili uklanjanju stabala sa prometnica što je zbog velikog broja i obujma porušenih stabala zahtjevan i opasan posao te mu se pristupa s osobitom pažnjom. Stradala je i lugarnica šumarije Karlovac u Skakavcu te jedno kombi vozilo na koje se srušilo stablo.

    Procijenjena je šteta od preko 3000 m3 drvne mase u šumarijama Karlovac i Gvozd. Ostale šumarije zahvaćene nevremenom nisu imale tako obimne izvale koncentrirane na jednoj lokaciji već više pojedinačnih stabala na cijeloj površini šumarija. U tijeku je doznaka prelomljenih i izvaljenih stabala te utvrđivanje razmjera štete. Iznimno je opasan zadatak izmjere i sječe stabala koja su većinom padala jedna preko drugih, puna su „napetih“ grana i „zatega“, ušiljenih dijelova stabala, izvrnutih stabala na velikim nagibima koja teže i po nekoliko tona.

    -Po utvrđivanju točne količine i rasporeda prelomljenih i izvaljenih stabala utvrditi će se točan iznos štete i najprihvatljiviji način pridobivanja i iskorištenja te drvne mase, rekao nam je voditelj karlovačke Uprave šuma Marin Svetić.

    Ovo nije prvi put da se šumari suočavaju s posljedicama nepogoda te će i ovaj put prionuti zadatku vraćanja šuma u prvobitno stanje, poručuju djelatnici podružnice Karlovac. Obaviti će se nužni pripremni i tehnički radovi kako bi se iz stradalih predjela iznijela porušena drvna masa i izvršio šumski red. Potom će se, ovisno o situaciji na pojedinom lokalitetu, za pomlađenje i obnovu šuma prvo iskoristiti prirodno sjeme matičnih stabala za naplođivanje tla, a ukoliko to ne bude moguće ili dostatno izvršiti će se i popunjavanje ili sadnja prikladnog sadnog materijala.