HZZ

Posao u sezoni dobilo 500-tinjak nezaposlenih

VIŠE IZ RUBRIKE

Mjera "stalni sezonac"

Kategorija stalni sezonac - pomoć od države na taj način imaju i poslodavac i radnik

Tijekom ljeta preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - Područnog ureda Karlovac posao je dobilo oko 500-tinajak nezaposlenih osoba. Iako su najtraženiji sezonski polovi u turističkoj djelatnosti, kako na Jadranu tako i na kontinentu, najveća potražnja poslodavaca bila je i za građevinskim radnicima.

Predstojnica karlovačkog Ureda Ivana Mehle kaže da je najveća potražnja za radnicima SSS, kojih na našem tržištu rada kronično nema dovoljno, pa je povećan broj poslodavaca koji traže stranu radnu snagu.

-Međutim, iako traže stranu radnu snagu iz trećih zemalja to u konačnici ne znači da se svi oni za koje se traže radne dozvole i zaposle, jer poslodavci, iz samo njima poznatih razloga odustaju od Zahtjeva.

Još je podsjetila na jednu od Mjera kojom HZZ podupire nezaposlene osobe, ali i poslodavce koji iste zapošljavaju kroz kategoriju „stalni sezonac“.

Radi se zapravo o tome da se poslodavcu osigurava radnik i za sljedeću sezonu, a nezaposlenoj osobi koja jednu sezonu odradi, u trajanju od najmanje od šest mjeseci, u razdoblju kad nije sezona, odnosno kad ne radi, prima novčanu naknadu, a plaćeni su im i mirovinsko staž. Na taj način pomoć od države imaju i poslodavac i radnik, zaključila je Mehle.