Prvi Karlovački

Portreti 4 izbjeglica kroz objektive 4 poznatih hrvatskih fotografa

Autor: Branko Obradović

06.09.2020

Karlovac

Gostujuća fotografska izložba Festivala suvremenog židovskog filma Zagreb – JFF Zagreb pod naslovom "Oni // They"

U organizaciji Gradskog muzeja Karlovac na Starom gradu Dubovcu se u srijedu, 9. rujna u 18 sati otvara gostujuća fotografska izložba Festivala suvremenog židovskog filma Zagreb – JFF Zagreb pod naslovom “Oni // They”. fotografska izložba.

Poznati hrvatski fotografi Ana Opalić, Mare Milin, Stanko Herceg i Ivan Posavec napravili su portrete četvero izbjeglica iz Sirije, Iraka i Irana koji trenutačno žive u Hrvatskoj. Hrvatski umjetnici objektivom su portretirali svoje viđenje četvero ljudi s njihovim životnim pričama. Riječ je o izložbi iz popratnog programa Festivala tolerancije, organiziranoj pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i UNHCR-a Hrvatska i u suradnji s Isusovačkom službom za izbjeglice (JRS).

-Izložba je nazvana „Oni // They“ jer se bavi načinom na koji se odnosimo prema “drugima”. Često ih ne želimo pustiti u svoje živote. Posjetitelji na svakoj fotografiji mogu pročitati kratke isječke koji otkrivaju djelić proživljenih iskustava osoba s fotografija, objasnio je autor koncepta izložbe i producent Festivala tolerancije Hrvoje Pukšec.

Fotografkinja Mare Milin napravila je uvodne fotografije izbjeglica. Ivan Posavec i Ana Opalić prikazali su uspomene izbjeglica, kao i njihovu svakodnevicu u Hrvatskoj, dok je fotograf Stanko Herceg usmjerio pažnju na ruke izbjeglica kako bi putem njih prenio njihove emocije.

Na pitanje “Zašto “Oni” na Dubovcu?” odgovara kustos Gradskog muzeja Karlovac Igor Čulig.

-Srednjovjekovni Stari grad Dubovac je najistaknutiji dio karlovačke panorame, u kolektivnom sjećanju povezan s lokalnom zajednicom i velikaškim elitama kao što su porodice Frankopan i Zrinski. Osim toga, Dubovac je bio važan položaj unutar povijesnog vojnog sustava, tzv. Hrvatske vojne krajine. Njegova visoka branič-kula je jedinstveni vidikovac s kojeg se vidi teritorij dva povijesna carstva odnosno tri suvremene države. Upravo ova obrambena i obavještajna funkcija Dubovca pruža zanimljiv kontekst izložbi “Oni // They”. Naime, s Dubovca se pruža pogled na granicu koju “Oni” prelaze, kazao je Čulig.

Na otvorenju izložbe u dvorištu Starog grada Dubovca autor koncepta Hrvoje Pukšec reći će više o procesu nastanka ove jedinstvene fotografske izložbe, a otvorenju će prisustvovati i fotograf Stanko Herceg. Izložba će biti otvorena od 9. do 30. rujna 2020. godine, a može se razgledati svakim danom osim ponedjeljkom, od 10.00 do 20.00 sati.

Otvorenje će se provesti uz poštivanje preporučenih epidemioloških mjera. Ljubazno molimo sve posjetitelje da se pridržavaju uputa organizatora.