Prvi Karlovački

Potpisana još dva vrijedna ugovora vezana uz obranu od poplava na karlovačkom i ogulinskom području

Autor: Miloš Milovanović

29.11.2019

Županija

Jelić: Potpisivanje ugovora proizlazi iz dvije jedinstvene stvari u Republici Hrvatskoj, a to su  Lex Kupa i  Ogulinski model

U Uredu župana danas su potpisana dva vrijedna ugovora vezana uz obranu od poplava na karlovačkom i ogulinskom području. Jedan je o izvođenju radova na izgradnji nasipa uz Koranu i Mrežnicu i regulaciju potoka Sajavac i drugi o dodjeli bespovratnih sredstva za projekt obrane od poplave grada Ogulina. Uz domaćine župana Damira Jelića i gradonačelnika Karlovca Damira Mandića sa suradnicima, potpisivanju ugovora prisustvovali su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đurković te predstavnik izvođača radova.

Riječ je o onome na što smo se obvezali prije gotovo dvije godine. Realizacija projekta obrane od poplava na području rijeke Kupe iz koraka u korak ide dalje. Ovim današnjim odobrenjem sredstava za Mekušje ulazimo u treću dionicu realizacije projekta, od 11 ukupno. Paralelno s tim rješavamo imovinsko pravne odnose i čitav niz drugih radnji koje se odrađuju. S druge strane, izgradnjom retencije Ogulin rješava se ogroman dio problema s kojima je više puta bio suočen ogulinski kraj i vjerujem da će tih 187 milijuna kuna biti sjajno utrošen novac. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike kao jedan od svojih prioriteta u području izgradnje vodno komunalne infrastrukture i obrane od poplava uistinu je sebi dalo u zadatak da riješi ono što smo doista vrlo često doživljavali kao katastrofu, a to su poplave na području Karlovačke i Sisačko moslavačke županije. Nadam se da će potpora daljnjoj realizaciji ovih projekata biti jednaka onoj kakvu smo doživjeli u posljednje dvije godine. Ističem  sjajnu koordinaciju, kako ekipe iz Hrvatskih voda kojima posebno zahvaljujem, tako i ekipi Karlovačke županije, odnosno Grada Karlovca jer da ne postoji ovakav sinergijski učinak i suradnja, mi ovdje danas sigurno ne bi bili. Realizacija ovih projekata u fazi dokumentacije je najbolji mogući primjer kako i na koji način treba izgledati svaka realizacija projekata u Republici Hrvatskoj. Mi ćemo ovaj problem dovesti do njegovog konačnog rješenja, odnosno, dovesti u onu fazu da tko iza mene sjedne na poziciju ministra, neće više moći odustati, projekti će biti u visokoj fazi gotovosti, rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić prije potpisivanja Ugovora.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je naglasio da se  sve ovo ne bi moglo realizirati, a da nije bilo potpore svih dionika u cjelokupnom procesu.

Izgradnja retencije uzvodno od Ogulina trebala bi na vrlo visoki stupanj sigurnosti podignuti razinu obrane od poplava na području grada Ogulina. Ono što je posebno vrijedno, 186 milijuna kuna je pred nama, s tim da je 158 milijuna kuna osigurano od Europske unije. 28 milijuna će iz vlastitih sredstava osigurati Hrvatske vode i stoga nam je i bilo lako složiti financijsku konstrukciju. Vrlo važno je i to da ćemo odmah po potpisu ugovora o dodjeli  moći povući nešto više od 10 milijuna kuna jer smo već napravili zid uz ribnjak Vitunjčica na području retencije i isto tako uložili više od 10 milijuna kuna u imovinsko pravne odnose. Sve je to moguće vratiti u budžet Hrvatskih voda, dalje ponovno investirati u nove zahtjevne projekte kako na području grada Ogulina, ali isto tako i na području Karlovca. Ne stajemo ni u Karlovcu, gdje odrađujemo svoj dio posla po pitanju zaštite odnosno obrane od poplava na dijelu Mostanja, Turnja, vezano uz Brzu cestu i tzv. Vukelićev most gdje će se naravno kolege iz Hrvatskih cesta moći nadograditi, kazao je direktor Hrvatskih voda Đuroković.

Vrijednost projekta na karlovačkom području je 48 milijuna kuna, radi se o 3.400 metara nasipa, te će se urediti potok Sajavac. Rok za završetak radova je 24 mjeseca. Nedavno su pak otvoreni radovi vrijedni 44 milijuna kuna na području Logorišta i Male Švarče tako da su osigurana ulaganja i potpisani ugovori u vrijednosti od 92 milijuna kuna. Na ogulinskom području već je izvedeno radova na zaštitnom zidu za potrebe ribnjaka u vrijednosti od 2 milijuna kuna, tu su još i 50-tak milijuna vrijedni radovi za objekte na retenciji Ogulin. Ako se sve zbroji radi se o cifri od nekih 150 milijuna kuna.  Hrvatske vode su s tvrtkom Swietelsky  potpisale ugovor o izvođenju radova na izgradnji nasipa uz Koranu i Mrežnicu, te regulaciji potoka Sajavac, dok je ministar Ćorić s Hrvatskim vodama potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt obrane od poplave grada Ogulina.

Ovo današnje potpisivanje proizlazi iz dvije jedinstvene stvari u Republici Hrvatskoj koje valja spomenuti i nigdje ih se ne može konzumirati na ovakav način. Prva stvar je Lex Kupa, a  drugo je Ogulinski model koji daje rezultate u gradovima Ogulinu i Karlovcu. Da tog zakona nema, mnogi projekti bi bili uzaludnog karaktera, izgubili bismo vrijeme presudno da se nešto može provesti u djela. A što znači Ogulinski model rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, koji je proizašao iz muke, na iskustvima Karlovca i Ogulina, govori da je 400 čestica u Ogulinu otkupljivano 20-ak godina, a nama će za 350 trebati dvije godine, rekao je nakon potpisivanja ugovora župan Jelić. (m.m.)