Prvi Karlovački

Pomoć liječnika dostupna u svakoj ugovornoj ordinaciji na godišnjem odmoru

09.07.2019

Mozaik

Dodatni 21 tim hitne medicine dežura na dionicama autocesta i državnih cesta

Hrvatski građani koji će tijekom ljeta boraviti na godišnjem odmoru izvan svoga mjesta prebivališta mogu zatražiti liječničku pomoć, uz predočenje zdravstvene iskaznice, u bilo kojoj ordinaciji primarne zdravstvene zaštite koja ima ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

Podsjećamo osigurane osobe Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), koje privremeno borave izvan mjesta prebivališta, odnosno boravišta (npr. službeni put, godišnji odmor) kako imaju pravo u slučaju npr. traume, akutne upalne i zarazne bolesti, akutnog poremećaja koji zahtijeva terapijsko zbrinjavanje i sl. koristiti primarnu zdravstvenu zaštitu, osim utvrđivanja privremene nesposobnosti za rad, kod bilo kojeg ugovornog doktora primarne zdravstvene zaštite u mjestu privremenog boravišta, u istom opsegu kao i kod izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite (lijekove propisane na e-recept i primarnu laboratorijsku dijagnostiku propisanu na e-uputnicu za primarni laboratorij). Kako bi se osiguranim osobama osiguralo pravo na primarnu laboratorijsku dijagnostiku izvan mjesta prebivališta, HZZO je utvrdio određeni broj laboratorijskih postupaka u svrhu dijagnosticiranja i zbrinjavanja akutnih stanja, stoji na stranicama HZZO-a.

Kako bi osigurala bolju dostupnost zdravstvene zaštite na obali i otocima, lokalna uprava i samouprava u dogovoru s turističkim zajednicama ugovorila je turističke ambulante u kojima se zdravstvene usluge plaćaju jer nemaju ugovor s HZZO-om. Domaći i strani turisti u te se ambulante mogu javiti radi konzultacija s liječnikom, za neke manje smetnje, ubode, opekotine od sunca, prehlade i manje ozljede ili da ih se uputi na specijalističku zdravstvenu zaštitu. Zdravstvene usluge tamo se plaćaju prema cjeniku Hrvatske liječničke komore, a ne mogu se dobiti uputnice ili recepti za lijekove. U HZZO-u napominju da su za hitnu medicinu na državnim cestama tijekom turističke sezone od lipnja do rujna osigurali dodatna sredstva županijskim zavodima za hitnu medicinu. Dodatni 21 tim hitne medicine dežura na dionicama autocesta i državnih cesta, za što je HZZO osigurao 7,9 milijuna kuna. (N1)

Foto: zzhm-kz.hr