Ta nam reprezentacija nikada nije pravila ozbiljne probleme, ali Lino Červar je svejedno poslovično oprezan

Polufinale je osigurano, ali i protiv Čeha treba igrati ozbiljno

VIŠE IZ RUBRIKE

    Svi se slažu da je pobjedu protiv Njemačke donijela vjera i karakter momčadi. Dobiti utakmicu u kojoj ne realiziraš tri sedmerca, imaš pet obrana vratara, i dva puta gubiš po pet razlike u drugom poluvremenu mogu samo momčadi iznimne mentalne snage. Hrvatska je zapravo njemačkim oružjem dobila Njemačku. Upornošću koja graniči s fanatizmom, i energijom koju su čudesno pronašli negdje u trenucima kada bi svi digli ruke.

    Sljedeća je na redu Češka. Ta nam reprezentacija nikada nije pravila ozbiljne probleme, ali puše se i na hladno. Želi se pod svaku cijenu nastaviti pobjednički niz. Češka je na neki način obilježila karijeru hrvatskog izbornika. Samo rijetki znaju da je upravo protiv Češke Lino Červar započeo jedan nevjerojatan i nestvaran put koji će ga s reprezentacijom odvesti do svjetskog trona i naslova olimpijskog pobjednika. Naime, u  lipnju 2002. godine Hrvatska je dočekala Češku u Kutiji šibica u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Portugalu. I pobijedila 35:24. Osam dana kasnije dobili smo i uzvrat 32:26 i osigurali nastup na tom svjetskom prvenstvu. Lino će u šali reći u Kutiji šibica je bilo 300-tinjak navijača od kojih sam znao barem 50 posto, možda čak i jedinstvene matične brojeve.  Od tog se susreta počela pisati nova i drugačija povijest hrvatskog rukometa.

    S Češkom smo igrali ukupno šest puta, od kojih smo pet dobili. Jedini poraz je s Islanda 1995. godine 25:27. Na posljednjem europskom prvenstvu u Hrvatskoj prije dvije godine u susretu za 5. i 6. mjesto pobijedili smo sa 28:27, iako su Česi na tom natjecanju bili jedno od najugodnijih iznenađenja. Imali su i prvog strijelca Ondreja Zdrahalu. Iz tog hrvatskog sastava danas su u Beču sedmorica hrvatskih i osmorica čeških igrača. Ta je reprezentacija do danas na ovom natjecanju pobijedila samo Sjevernu Makedoniju 27:25, i Ukrajinu 23:19. Realno, Hrvatskoj ne bi smjeli napraviti bilo kakav problem, ali Lino Červar je svejedno poslovično oprezan. (hrs.hr)

    Kauboji će danas protiv Češke zaigrati u 16 sati.