Prvi Karlovački

Položeni vijenci i upaljene svijeće u spomen na sve poginule i umrle pripadnike 110. brigade HV

Autor: Ivica Pilaković

29.06.2022

Karlovac

U povodu 31. obljetnice osnutka 110. brigade HV, na Trgu hrvatskih branitelja položeni su vijenci i upaljene svijeće u spomen na sve poginule i umrle pripadnike 110. brigade HV. Vijence su položili i svijeće upalili predstavnici obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, izaslanstvo Udruge 110. brigade, izaslanstvo Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske, zajedničko izaslanstvo Karlovačke županije i Grada Karlovca, predvođeno županicom Martinom Furdek Hajdin i predsjednikom Gradskog vijeća Marinom Svetićem, kao i izaslanstva braniteljskih udruga. Molitvu pred spomenikom predvodio je vojni kapelan vlč. Ivan Blaževac.

Svetu misu u crkvi Presvetog Trojstva služio je dekan Karlovačkog dekanata preč. Dražen Karačić, a pristustovali su županica Martina Furdek Hajdin, saborska zastupnica Maja Grba Bujević te gradonačelnik Damir Mandić.

110. brigada HV osnovana je 28. lipnja 1991. godine, kada su se na Starom gradu Dubovcu okupili gardisti koji su se odazvali mobilizaciji. Kroz brigadu je prošlo oko 7 i pol tisuća ljudi, 109 njezinih pripadnika je poginulo, a više od 400 ranjeno. 110. brigada dala je nemjerljiv doprinos obrani grada, te oslobađanju šireg karlovačkog područja u operaciji Oluja.