Prvi Karlovački

Položen vijenac i zapaljene svijeće u povodu 29. obljetnice međunarodnog priznanja RH

Autor: Ksenija Begović

15.01.2021

Karlovac

Toga dana smo bili svjesni da više nema povratka na staro i da se u potpunosti otvara jedna nova stranica povijesti, istaknula je Nada Murganić

U spomen na 29. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske predsjednica ŽO HDZ-a Nada Murganić s predsjedništvom ŽO HDZ-a Karlovačke županije, saborskom zastupnicom Marijom Jelkovac, predsjednikom GO HDZ-a grada Karlovca Damirom Mandićem, predsjedništvom GO HDZ-a grada Karlovca kao i predstavnici brojnih braniteljskih udruga danas su položili vijenac i zapalili svijeće kod spomenika hrvatskim braniteljima ispred Suda.

Na današnji dan obilježavamo dan kad je Republika Hrvatska priznata od 12 zemalja tada Europske unije. Većina nas bili smo svjedoci tog trenutka i tada smo bili ponosni što imamo priznatu državu. Doduše ratne operacije su trajale skroz do završetka Oluje, slijedila je mirna reintegracija Podunavlja tako da smo još godinama morali čekati da imamo cjelovitu i slobodnu državu.

Toga dana smo bili svjesni da više nema povratka na staro i da se u potpunosti otvara jedna nova stranica povijesti; stvaranje slobodne, samostalne, suverene, moderne, demokratske države, koju je među prvima prepoznala Sveta Stolica, kasnije zemlje Europe, a onda i cijeloga svijeta, rekla je  ovom prigodom Nada Murganić.

Murganić je napomenula da zbog pandemije neće biti tradicionalne svečane priredbe, po kojoj je Karlovac prvi u Hrvatskoj, što je istaknuo i gradonačelnik Damir Mandić, također predsjednik GO HDZ-a.

Međunarodnog priznanja Republike Hrvatske prije 29 godina ne bi bilo da hrvatski branitelji na čelu s Franjom Tuđmanom nisu do tog trenutka uspjeli sačuvati veliki dio hrvatskog teritorija. Naravno da međunarodno priznanje posljedica i mnogih diplomatskih aktivnosti, ali i činjenice da je hrvatski narod sa svojim braniteljima stao u obranu vlastite državnosti. To je bio početak ostvarenja svih naših planova, nacionalnih, državnih, da Hrvatska zaista bude dio modernog svijeta i upravio zato se i moramo prisjećati tog datuma, tog 15. siječnja. U Karlovcu već unatrag 17 godina obilježavamo ovaj dan kao važan dan i to je doprinos Karlovca, a i osobno smatram da ovaj datum spada u kategoriju velikih datuma stvaranja hrvatske države, poručio je Mandić.

Foto: Igor Čepurkovski