Položaj žena na radnom mjestu - učimo od razvijenog Zapada, trendovi su pozitivni, pandemija je zapravo puno pomogla

VIŠE IZ RUBRIKE

  Stručnjakinje na radnom mjestu danas

  U veljači 2022. platforma koja se bavi istraživanjima u području ljudskih potencijala HiBob provela je detaljnu studiju pod nazivom “Stručnjakinje na modernom radnom mjestu.” Nakon dvije izvanredne godine usklađivanja života i posla tijekom pandemije, htjeli su saznati više o perspektivama žena vezano uz njihova mjesta rada i čuti kako je ovo drugačije vrijeme promjena utjecalo na njih. Proučili smo rezultate studije i izvukli neke od vrlo zanimljivih podataka o percepciji i položaju žena na radnom mjestu.

  U toj su studiji intervjuirali 3000 žena stručnjakinja-profesionalki u različitim područjima rada: 1000 u SAD-u, 1000 u Velikoj Britaniji i 1000 u Australiji. Svima postavljali ista pitanja, a dobili daleko različite odgovore. Ispitanice su imale 25 i više godina, radile su puno radno vrijeme, na daljinu (od kuće) ili u uredu tijekom 2020. i 2021. godine.

  Povjerenje u učinak raste kada se povjerenje njeguje

  Zadovoljstvo je vidjeti da se većina žena osjeća sigurnom u svojoj izvedbi, impresivnih 91 posto profesionalki na radnom mjestu u velikoj Britaniji se tako osjeća. Samo 78 posto američkih žena uvjereno je u svoju izvedbu, ali to je prilično više od samo 57 posto koje se osjećaju samopouzdano u Australiji.

  Ispitanice su također pitali jesu li se ikada zbog nekog muškog kolege osjećale neugodno ili manje kvalificirano na radnom mjestu samo zato što su žene. Rezultati su bili dobri, ali ne i sjajni.

  Šezdeset i pet posto žena u SAD-u izjavilo je da se osjećaju ugodno na radnom mjestu i da se zbog toga što su žene nisu nikad osjećale manje kvalificiranima, u usporedbi sa 74 posto u Velikoj Britaniji i 56 posto u Australiji.

  S obzirom na godine, prije - ovo je veliki napredak, ali još je dug put pred nama. Neprihvatljivo je da 35 posto profesionalnih žena u SAD-u, 26 posto u Ujedinjenom Kraljevstvu i 44 u Australiji još uvijek kaže da se osjećaju neugodno na radnom mjestu samo zato što su žene. Trebali bismo se nadati da ćemo ovo potpuno eliminirati iz svake zdrave kulture poduzeća. Ako je tako ''na Zapadu'', kako je onda tek kod nas u jugoistočnoj Europi!

  Pojava ''Great resignation'', u doslovnom prijevodu - velika ostavka

  U SAD-u je 8,8 milijuna ljudi dobrovoljno napustilo posao između studenog i prosinca 2021., čime je okončana godina rekordnih stopa otkaza. HiBob je zanimalo kako su ti otkazi/ostavke utjecale na žene, pa su ih pitali.

  Godine 2021. 27 posto žena u SAD-u napustilo je svoj posao i započelo novi (15 posto dalo je otkaz, a 12 posto je otpušteno ili otpušteno). U Ujedinjenom Kraljevstvu te su brojke bile znatno niže — samo 15 posto žena promijenilo je posao. Od toga je 13 posto dalo otkaz, a 2 posto je dobilo otkaz ili otpušteno. Promjena je bila izraženija u Australiji, gdje je 39 posto žena promijenilo posao. Za usporedbu, 22 posto ih je dalo otkaz, a 17 posto dobilo je otkaz ili otpušteno.

  Što to znači? Prema podacima, zaposlene žene u Ujedinjenom Kraljevstvu imale su znatno stabilniju 2021. od žena u SAD-u i Australiji koje su doživjele velike promjene u svom profesionalnom životu.

  Poslodavci bi trebali obratiti veliku pozornost na žene koje planiraju promijeniti karijeru. U 2022., otkrilo je ovo istraživanje, 13 posto žena u SAD-u još uvijek planira napustiti svoje poslove. U Velikoj Britaniji 10 posto planira otići, a u Australiji 19 posto žena.

  Ravnopravnost spolova: Tko je unaprijeđen 2021.?

  U SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu otkrila je studija da je 64 posto unaprijeđeno na novu poziciju ili je dobilo povećanje plaće ili beneficija. Australija je zaostajala, jer je samo 55 posto žena izjavilo da su dobile promaknuće ili veće plaće ili beneficije. Činjenica da je manje žena unaprijeđeno u Australiji može objasniti veće stope napuštanja posla u toj zemlji.

  Gledajući 2022., vidljivo je da 33 posto ispitanica u SAD-u očekuje promaknuće ili su se prijavile za neku vrstu promaknuća ove godine, uz 20 posto u Ujedinjenom Kraljevstvu i 49 posto u Australiji.

  Iako je 2022. i žene se osjećaju vrlo sigurnima u svoje performanse na radnom mjestu, postavljeno im je pitanje misle li da njihove tvrtke jednako unapređuju muškarce i žene.

  Rezultati su indikativni. Dok 53 posto ispitanih žena u SAD-u vjeruje da su žene i muškarci u njihovoj tvrtki jednako napreduju, 34 posto smatra da su muškarci unaprijeđeni češće ili brže od žena. U Ujedinjenom Kraljevstvu 57 posto vjeruje da su promaknuća jednako raspodijeljena, ali 40 posto vjeruje da muškarci napreduju brže i brže od žena. Čini se da u Australiji samo 37 posto žena u ukupnoj radnoj snazi ​​vjeruje da postoji jednakost pri napredovanju, a 40 posto vjeruje da muškarci brže napreduju. Treba uključiti svojevrsnu sugestivnost u ovom pitanju, ma koliko nesugestivno pitanje bilo formulirano, pogotovo zbog toga što se radi o dojmu od strane ispitanica, a ne konkretnim podacima o napredovanju.

  Ispitivanje rodnog jaza u plaćama 2022.

  Promatranje razlike u plaćama oduvijek je bio izravan i beskompromisan način ocjenjivanja položaja žena u području rada. Promatrajući napredovanje na radnom mjestu kroz prizmu plaće, mnoge žene danas vjeruju da njihova tvrtka jednako plaća muškarce i žene za istu ulogu. To nije uvijek bio slučaj.

  U SAD-u 48 posto žena vjeruje da tvrtka za koju rade podjednako plaća žene i muškarce za istu poziciju / radno mjesto u usporedbi s 53 posto u Velikoj Britaniji i samo 32 posto u Australiji. Nevjerojatnih 31 posto žena u SAD-u, 38 posto u Velikoj Britaniji i 33 posto u Australiji smatra da njihova tvrtka više plaća muškarce nego žene za istu ulogu. Još više zabrinjava 20 posto žena u Australiji koje priznaju da ne znaju jesu li žene i muškarci jednako plaćeni. Ovo je bilo ispitivanje javnog mnijenja, točnije ženskog mnijenja, tako da se zapravo radi o katkada i subjektivnim percepcijama ispitanica, ali sama činjenica a netko ne zna je li u njegovoj tvrtki jednaka plaća za muškarca i ženu na istom radnom mjestu s istim kvalifikacijama – izražava sumnju da možda ta plaća nije ista, a s obzirom da ispitanice nisu bile sigurne u suprotno. Jasno, pitanje poslovne tajne o visini plaće radnih kolega je uzeto u obzirom, a također se htjelo odmaknuti od stereotipnog apriori stava da ukoliko plaće i nisu iste – ne znači da se radi nužno o favoriziranju isključivo muških plaća.

  Žensko vodstvo na radnom mjestu

  Da bismo točno razumjeli položaj žena u tvrtki, moramo pogledati udio žena na vodećim pozicijama. Na pitanje o ravnoteži u ženskom/muškom vodstvu, 33 posto ispitanica u SAD-u, 32 posto u Velikoj Britaniji i 28 posto u Australiji izjavilo je da njihova tvrtka ima uravnoteženo žensko/muško vodstvo/menadžment.

  Dodatnih 31 posto ispitanika u SAD-u, 32 posto u Ujedinjenom Kraljevstvu i 28 posto u Australiji izjavilo je da se njihova tvrtka u protekloj godini (2021.) vidljivo posvetila razvoju više žena voditeljica/menadžerica. To pokazuje da je ukupno dvije trećine tvrtki koje zapošljavaju žene profesionalke u svom poslu svjesno važnosti uravnoteženja omjera muškaraca i žena na vodećim pozicijama. To također pokazuje da te tvrtke poduzimaju korake kako bi donijele više jednakosti u svoje organizacije.

  Na tri kontinenta na kojima su proveli istraživanje, bilo je jasno da se stav tvrtke prema ženama odražava na korporativnu kulturu i vrijednosti. Ispitanice su pitali kako stavovi poduzeća prema ženama utječu na to kako se one same osjećaju na svom radnom mjestu.

  Prednosti specifične za žene odražavaju predanost organizacije inkluzivnosti i profesionalne žene diljem svijeta to poštuju. Globalno gledano, žene vjeruju da su očinstvo i zajednički roditeljski dopust prednosti koje su ključne za postizanje ravnopravnosti muškaraca i žena.

  Na njihovo pitanje, 36 posto žena u Ujedinjenom Kraljevstvu, 33 posto žena u SAD-u i 16 posto žena u Australiji odgovorilo je da njihov poslodavac nudi beneficije za očinstvo i zajednički roditeljski dopust. Osim toga, produljeni plaćeni rodiljni dopust također je važan način podržavanja žena na radnom mjestu.

  Prema njihovim ispitanicima, 32 posto profesionalnih žena u SAD-u, 37 posto u Ujedinjenom Kraljevstvu i 32 posto u Australiji svjesno je da njihova tvrtka pruža određene posebne pogodnosti za žene. Sveukupno, oko 60 posto tvrtki nudi posebne pogodnosti za žene, a oko 40 posto nema dodatne pogodnosti za žene u Ujedinjenom Kraljevstvu i Australiji. U SAD-u omjer pogodnosti iznosi 70/30.

  Zaključak: današnje žene na radnim mjestima u razvijenim zemljama Zapada napreduju

  Napredak vidljiv u novijim istraživanjima profesionalnih postignuća žena i procjene koliko daleko tvrtke moraju ići kako bi postigle istinsku i trajnu jednakost i ravnopravnost spolova, iznimno je važan. Toliko je napretka postignuto na globalnom tržištu rada posljednjih godina. Pandemija je katalizirala potrebu da tvrtke budu fleksibilnije i susretljivije za ljude općenito, a posebno za žene. Žene su profesionalno napredovale, a jednaka plaća i napredovanje otvorit će put za dodatne dobitke za žene na vodećim pozicijama i uspjeh u karijeri. Nadamo se da će ove trendove pratiti i položaji žena na radnim mjestima u Europi, na zapadnom Balkanu, a onda i u našoj zemlji. Držimo palčeve! Na dobrom smo putu, ostalo je samo ''fine-tuning''!