Prvi Karlovački

Polović: Žao mi je što će Karlovac sutra najvjerojatnije još jednom ostati zarobljen u svojoj vojnoj, militarističkoj i ratnoj prošlosti

Autor: Miloš Milovanović

20.09.2021

Politika

Možemo! Karlovac o sadržaju i točkama dnevnog reda sutrašnje sjednice karlovačkog Gradskog vijeća

Pred sutrašnju sjednicu karlovačkog Gradskog vijeća konferenciju za medije danas je održao karlovački ogranak stranke Možemo!. Uvodno je najprije govorila gradska vijećnica Ana Matan.

Smatramo da postoji demokratski deficit u funkcioniranju Gradskog vijeća. Gradonačelnik nas često upozorava da je on dobio demokratski mandat da upravlja ovim gradom, međutim podsjećam da smo i mi kao gradski vijećnici dobili mandat onog dijela javnosti grada koji ne vidi sebe u načinu kako HDZ upravlja ovim Gradom. Smatramo da Gradsko vijeće i njegova radna tijela koji nisu dio izvršne HDZ-ove vlasti trebaju osigurati dovoljno prostora da se čuju svi glasovi ovoga grada jer po našem mišljenju, to sada nije slučaj, rekla je.

Profesor na PMF-u Antun Alegro je kao nestranački član imenovan u Odbor za gradska znakovlja, imenovanja i preimenovanja javnih prostora i objekata u gradu Karlovcu, a upravo na sutrašnjoj sjednici naći će se i jedna točka dnevnog redu i to ona o imenovanju mosta na Korani.

Prije sutrašnjeg Vijeća, danas imamo prvi sastanak, a obavijest o sazivanju sjednice Odbora dobio sam u srijedu. Ono što me neugodno iznenadilo je to što sam u materijalima za današnji sastanak već u srijedu dobio gotovo rješenje o imenovanju mosta na Korani. Dakle, to je rješenje je napisano kao da je odluka donesena i u njega treba samo ubaciti datum, što smatram da je potpuno neprimjereno da se barem formalno ne poštuju demokratske procedure te da se rješenja donose nakon glasanja Gradskog vijeća. Lako je za pretpostaviti kako će to glasanje proći jer vladajući već unaprijed računaju da će im odluka proći.

Govoreći o samom preimenovanju mosta na Korani Alegro je kazao:

Smatramo da je dodatna militarizacija javnog prostora 30 godina nakon rata, u potpunosti nepotrebna i da gradska vlast ne može  ići naprijed ili pokušavati ići naprijed, pogleda čvrsto usmjerenog unatrag. Vraćanje i neprekidno perpetuiranje tih tema, neprekidno otvaranje rana, unošenje sukoba među građane i u grad kao i neprekidno poticanje animoziteta nema smisla. S druge strane isto tako smatram da je nedopustivo utemeljivati identitet na zločinu jer dobro znamo da je tog rujna na koranskom mostu pobijeno 13 razoružanih rezervista koji su se predali. Moramo biti sposobni sukobiti se s vlastitim zločinima jer ako to ne učinimo odnosno oni koji to ne čine, ujedno dopuštaju drugima da se hvale i da se ne sukobljavaju sa svojim zločinima. Mislim da oni koji podržavaju tu ideju ujedno pružaju ruke onima koji crtaju grafite, imenuju škole, mostove i ulice po raznim Mladićima i Karadžićima i zapravo opet imamo prijateljstvo u negativnosti. Dakle, ne možemo graditi identitet grada na zločinu. Postoji tisuću drugih načina i potencijalnih  imena kako se most mogao nazvati, ako uopće i treba nazivati nakon puno desetljeća njegova postojanja bez ikakvog konkretnog imena. Činjenica je da je počinitelj zločina bio član postrojbe po kojoj se most naziva i to upravo na  dan kada je taj zločin učinjen. Dakle, ne postoji nikakva nedvosmislenost što se želi tim činom poručiti, zaključio je Alegro.

Gradska vijećnica Možemo! Draženka Polović na presisici je ustvrdila da joj je žao što će Karlovac sutra najvjerojatnije još jednom ostati zarobljen u svojoj vojnoj, militarističkoj i ratnoj prošlosti, a ne u građanskoj povijesti i budućnosti.

Još jednom Karlovac gubi bitku s autentičnim i pravim vrijednostima modernog i naprednog grada. To su vrijednosti slobode, otvorenosti, tolerancije, dijaloga i uvažavanja i brige za svakog građanina ovoga grada. Žao mi je što će loši izvještaji o radu gradonačelnika i gradskih tvrtki ostati u sjeni još jedne bitke za koranski most koji vapi za rekonstrukcijom koji nema pješačke i biciklističke  staze, rasvjete i čija ograda je opasnost za sve stanovnike. Žao mi je što će on postati jeftina moneta za dokazivanje domoljublja i polarizaciju društva. Mostovi, naprosto tome ne služe i ne trebaju služiti. Čini mi se da kada se nema sadržaja za budućnost, napredak i pretvaranje grada u moderno gradsko središte da grad mora ostati zarobljen u prošlosti, istaknula je Polović.

Na pressici je govorio još jedan gradski vijećnik, član stranke Možemo!, hrvatski branitelj i invalid Domovinskog rata Dobriša Adamec.

Zadnjih 30 godina pokušavam se izvući iz tog bolnog doba – doba oružja i rata. Politikom sam se počeo baviti jer želim sudjelovati u stvaranju bolje budućnosti. U našem gradu se upravo otvaraju važne teme koje će nam određivati život u godinama koje dolaze. U gradu se upravo piše Plan razvoja do 2030. godine, taj plan smo već kritizirali i to je trenutno  „plan bez plana“. Po našem mišljenju on treba biti najbolji i takvog ga trebamo vidjeti. Ovih dana se odlučuje i o budućnosti javnog prometa grada Karlovca, a Studiju prezentiranu prošli tjedan smatramo vrlo neambicioznom i konzervativnom. Smatramo da javni prijevoz treba bitno resetirati, postaviti ga na potpuno nove pozicije i temelje što nam Studija ne nudi. Želimo da nam javni prijevoz vrlo brzo postane masovan, zeleni javni prijevoz, da bude svima dostupan te da potakne ljude da ostanu u svojim naseljima. Sutra se na Gradskom vijeću raspravlja o radu  gradskih tvrtki čiji rad utječe na živote svih nas. Ako želimo napredak, svaka od gradskih tvrtki bi trebala iz godine u godinu raditi sve bolje i bolje. Da li je to trenutno slučaj? Rekao bih da trenutno stojimo u mjestu dok nas drugi gradovi prestižu. Promijenimo to – postavimo pametne, dostižne ciljeve svakoj gradskoj tvrtki i neka svaka iduća godina bude sve bolja i bolja. Želimo raditi na odlukama koje donose bolju budućnost svima nama, poručio je Adamec.