Bicikle su dobile škole Dubovac, Banija, Slunj i Prva osnovna škola Ogulin

Policija donirala bicikle školama, cilj je osposobljavanje djece za sigurnu vožnju

VIŠE IZ RUBRIKE

  Četiri bicikla i po dvije kacige policija je i ove godine donirala četirima osnovnim školama. Na ovaj način u Policijskoj upravi karlovačkoj žele podići razinu sigurnosti i smanjiti broj stradale djece u prometu, jer bicikli su namijenjeni edukaciji osnovaca.
  Bicikli su danas uručeni ravnateljima osnovnih škola Dubovac, Banija, Slunj i Prve osnovne škole Ogulin, Irmelini Sablić, Antoniji Mastelić Milanović, Tomi Cvitkoviću i Zvonku Ranogajcu.
  Načelnik PU karlovačke Darko Bratić je napomenuo da je ova aktivnost mali segment provedbe Nacionalnog programa sigurnosti u cestovnom prometu.
  - Ovi bicikli su zapravo su naša želja da razinu prometne kulture i opće tehničke kulture za sudjelovanje u prometu, prvenstveno djece, podignemo na jednu višu razinu. Očekujemo da time bude i smanjena mogućnost da djeca stradaju u prometu.
  Jure Pavlinić, voditelj Službe policije, je izdvojio podatke o stradalim biciklistima na karlovačkim cestama u prošlo godini.
  - Nažalost u 2018. imamo povećanje broja prometnih nesreća s biciklistima, bilo ih je 46 ili povećanje od 31 posto u odnosu na 2017 godinu, kad ih je bilo 35. Smrtno su stradala u 2018. godini su dva biciklista, a u 2017. je jedna osoba. Ukupno je 36 osoba ozlijeđeno, a u 2017. trideset, istaknuo je Pavlinić dodavši da je prošle godine policija kaznila 186 biciklista koji se nisu pridržavali prometnih pravila. Njih 12 vozilo je bicikl pod utjecajem alkohola.
  U prva tri mjeseca 2019. godine četiri biciklista su sudjelovala u prometnim nesrećama, no srećom samo su dvije osobe zadobile lake tjelesne ozljede.
  Pavlinić je podsjetio i na zakonske obaveze koje se odnose na sudjelovanje malih biciklista u prometu.
  - Djeca mogu samostalno voziti bicikl u prometu ako su starija od 14 godina. Druga kategorija su djeca od devet i više godina. Samostalno biciklom u prometu mogu sudjelovati djeca starija od devet godina ukoliko su prošli program osposobljavanja i ukoliko im je izdana potvrda za sigurno upravljanje biciklom. Ako nemaju ovu potvrdu, onda mogu upravljati biciklom ukoliko je s njima osoba starija od 16 godina. Svi do 14 godina moraju nositi zaštitnu kacigu.
  Osposobljavanje u trajanju od 15 sati obično se obavlja u petom razredu i iznimno za starije učenike koji nisu mogli taj program proći u petom razredu. Ono nije obavezno pa se i ne provodi, a namjera je policije da se to promijeni i kroz donacije ovih bicikala.
  Zahvalivši na novim biciklima ravnatelji su napomenuli da će oni poslužiti i za edukaciju i za pripreme djece za tradicionalno natjecanje Sigurno u prometu.
  Ukupna vrijednost donacije je šest tisuća kuna, a aktivnost podržava i Karlovačka županija. (kb)