Peti izlet Male planinarske škole "Klinci i klinceze 2023"

Polaznici posjetili Park prirode Žumberak i Planinarsku kuću Vodice

VIŠE IZ RUBRIKE

Planinarski izlet

Subota po lijepom vremenu provedena u prirodi

U sklopu petog izleta Male planinarske škole "Klinci i klinceze 2023"  polaznici su posjetili Park prirode Žumberak i Planinarsku kuću Vodice. Izlet u Žumberak je bio planiran kao dvodnevni sa spavanjem u Planinarskoj kući Vodice, ali zbog najavljene nagle promjene vremena u nedjelju, održan je kao jednodnevni. Šteta jer je bio veliki interes za spavanje. Svejedno, posljednju sunčanu i toplu subotu proveli u polaznici u Parku prirode Žumberak. Nakon početnog okupljanja i dogovora, krenulo se automobilima prema Sošicama. Skupilo se pedeset i osam planinara, od toga dvadeset i petero  djece, sedmero mlađih od šest godina.

Najprije su obišli Posjetiteljski centar Parka prirode Žumberak u Sošicama. Uz stručno vođenje, dobili su uvid u biološke, krajobrazne i geološke raznolikosti na području Žumberka, kao jednom od najvrjednijih prirodnih i kulturnih predjela kontinentalnog dijela Hrvatske. Posebno je ukazano na raznolikost osjetljivih i ugroženih staništa poput gorskih livada, vlažnih travnjaka, lokvi, slapišta, krških spilja i sedrotvornih izvora. Po obilasku, djeca su provela neko vrijeme na velikom igralište s rekvizitima.

Zatim je jedna manja grupa krenula pripremiti Planinarsku kuću Vodice, dok je Davor Špac, uz pomoćne vodiče Bobu Kožula i Irenu Grgić, većinu malih i velikih planinara poveo poučnom stazom Sinko Janko. Uz obavezno zadržavanje na Sopotskom slapu, te usponom šumskom stazom, tura je završila oko 14,30 uz logorsku vatru na Vodicama. Kobasice, hrenovke, jeger, špek, sljezovi kolačići i kesteni, zahvala mami Vesni, bili su za ručak, koji si je svatko sam pripremio. Nakon duge pauze i uživanja u prekrasnom danu,  napravljena je vježba iz orijentacije, gdje su se polaznici upoznali s kompasom, kartom i osnovama orijentacije. Na vježbi iz čvorologije, većina djeca je po prvi put  uvježbavala planinarske čvorove, radili su osmicu i osmicu s uplitanjem koje će kasnije koristiti prilikom penjanja na umjetnoj stijeni. Posjet Plješu i Ječmištu ostaje za sljedeći put. Vrijeme je brzo prošlo, kuću i okoliš su pospremili i krenuli stazom prema Sošicama, gdje su stigli oko 18 sati. Rastanak je bio uz dogovor oko sljedećih izleta na Obzovu na otoku Krku i Škocjansku jamu u Sloveniji.