Planinarsko društvo "Dubovac"

Polaznici Male planinarske škole "Klinci i klinceze 2023" posjetili  Kuću Velebita u Krasnom i planinarili u NP Sjeverni Velebit

VIŠE IZ RUBRIKE

Planinari na Velebitu

Članovi Planinarskog društva "Dubovac" s dva autobusa posjetili Nacionalni park Sjeverni Velebit

U sunčanu subotu prvi autobus s 56 planinara Planinarskog društva "Dubovac", od toga 27-ro  djece, šest mlađih od 6 godina, krenulo je prema nacionalnom parku Sjeverni Velebit.  U 9 sati i 30 minuta bili su u Kući Velebita u Krasnom gdje je na četiri etaže predstavljeno bogatstvo Velebita, njegova raznolikost te kulturna i prirodna vrijednost. Obuhvaćene su tematske cjeline o klimi, vrstama i staništima životinja, prirodnoj i kulturnoj baštini, Naglasak je stavljen na duboke jame kao na posebnu osobitost Parka. Upoznali su se s geologijom Velebita i procesom nastanka jama, povijesti i tehnikama njihova istraživanja, te dobili uvid u specifičan životinjski svijet podzemlja.
Točno u podne s parkirališta na Zavižanu krenuli su sudionici izleta prema cilju, Velikom Zavižanu visokom 1676 mnv. Velebit ih je dočekao najljepšim mogućim vremenom otvarajući sebe i pogleda na sve strane. Postepeno su se penjali kroz šumu, a zatim kroz šumu planinskog bora do vrha Velikog Zavižana. Za sat vremena svi su bili na vrhu. U proljetnim uvjetima, na vrhu su se odmarali i uživali u pogledu na cijeli Sjeverni Velebit, more i niz otoka. Istim putem spustili su se do ulaza u Botanički vrt a zatim do Meteorološke postaje i planinarskog doma Zavižan. Voditelj Meteorološke postaje Drago Vukušić na osobit način dočarao je klimu i vremenske uvjete na Velebitu pa smo između ostalog saznali da je najviša zabilježena temperatura 28 Celzijevih stupnjeva, udar bure preko 300 km/h, da je zabilježen snijeg u svim mjesecima. Na punoj terasi doma, uživali su u suncu i pogledu na vijenac Velebitskih vrhova viših od 1600 nmv. Na povratku su u Krasnom posjetili siranu Runolist, gdje su nakon degustacije ponijeli razne sireve prema Karlovcu. U 20 sati smo stigli u Karlovac uz dogovor za sljedeći vikend, kada je u planu dvodnevni izlet sa noćenjem u planinarskoj kući Vodice na Žumberku.
Drugi autobus sa 43 planinara Planinarskog društva "Dubovac" također je krenuo prema nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Od Zavižana, malo kroz šumu malo kroz travnate visoravni stigli su do najvišeg vrha Sjevernog Velebita, Malog Rajinca 1699 mnv. Dan je bio kao izmišljen za planinarenje. Na vrh su se popeli nešto iza 12 sati i uživali u pogledima. Nakon odmora krenuli su prema drugom cilju Velikom Pivčevac 1676 mnv. Pogled je s vrha fenomenalan, iznad očekivanja. Osim okolnih vrhova imali su priliku baciti pogled i na more ali se također odlično vidio i Klek. Drugom stranom spustili su se prema cesti kojom su nastavili do Planinarskog doma na Zavižanu. U Karlovcu su bili nešto iza 20 sati.  Grupa od 40 sudionika prešla je 13,6 km s oko 650 m visinske za osvojena 2 vrha, ali po takvom vremenu doživjeti Sjeverni Velebit, to je neprocjenjivo.