Free Dance Karlovac

Pokrenuli projekt Održiv suvremeni plesni eko sistem

VIŠE IZ RUBRIKE

  Niz aktivnosti

  Centar za plesnu i izvedbenu umjetnost Free Dance Karlovac pokrenuo je projekt Održiv suvremeni plesni eko sistem koji za cilj ima razvijanje suvremenog plesnog eko sistema, povećanje vidljivosti i sustavno provođenje produkcije, distribucije, prezentacije i edukacije u području suvremene plesne prakse i izvedbenih umjetnosti.

  Spomenuti projekt uključuje niz aktivnosti tijekom cijele godine: novo, četrnaesto izdanje Karlovac Dance Festivala, međunarodnog festivala suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti, premijernu izvedbu predstave Tesla on the Beach, reprizne izvedbe predstava Magnetsko polje igre i Vidljivo vrijeme, projekt Hidden River, kao i proslavu dvadesete obljetnice udruge Free Dance.

  Prve aktivnosti u sklopu spomenutog projekta održat će se u travnju: gostovanje predstave Magnetsko polje igre u četvrtak, 25. travnja u Požegi, a u sklopu projekta Svi na plesnu predstavu koju organizira Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar.

  Povodom Međunarodnog dana plesa (29. travnja) Free Dance će 27. i 28. travnja organizirati posebne plesne programe u vlastitom prostoru kao i na otvorenim lokacijama, dok će se u prostoru Ateljea suvremenog plesa održati radionice i otvoreni satovi pokreta i plesan namijenjene svim posjetiteljima. 29. travnja - na sam Međunarodni dan plesa održat će se prigodna proslava u Osnovnoj školi Banija  uz sudjelovanje učenika i učitelja škole.

  Centar Free Dance već 19  godina promovira, potiče i realizira suvremenu plesnu i izvedbenu umjetnost u Karlovcu te djeluje kao dio nacionalne i međunarodne plesne scene. Inovativnost i istraživački pristup glavne su smjernice u produkciji i distribuciji programa iz područja suvremene plesne umjetnosti.

  -Svojim djelovanjem od samih početaka stremimo osnažiti i povećati vidljivost plesnih i izvedbenih kulturnih sadržaja, razvijati model(e) komunikacije s publikom, omogućiti razmjenu znanja i nove suradnje, kreirati inovativne sadržaje te promicati nove pristupe u susretima publike i plesnih izvedbenih djela. U svom radu i djelovanju polazimo od percepcije promatranja suvremenog plesa kao ekosistema, gdje prepoznajemo važnost 'instrumenta izražavanja' u suvremenom plesu, a to je 'tijelo kao eko', kao dom - koje smatramo glavnim pokretačem (agensom) i generatorom suvremenog plesa. S tog polazišta u cjelokupnom radu potičemo prepoznavanje termina suvremeni ples u kojem 'tijelo kao eko' pozicioniramo s obzirom na mjesta, prostore i aktivnosti, ističu iz centra Free Dance.

  Novim strateškim djelovanjem spomenuta organizacija smješta suvremeni ples u područje 'ekologije' -  te definira i postavlja različite termine, metode, principe rada i djelovanja kojima se i sam Free Dance promatra kao eko, kao dom (umjetnicima, stručnjacima, javnosti). Vodeći se tom mišlju i filozofijom, Free Dance kao plesni eko sistem u svom okruženju - prepoznaje važnost poticanja i podrške za definiranjem i osvještavanjem termina plesne ekologije, kao i ekokoreografije.

  Koncept projektnih linija i aktivnosti s jedne strane, uzima u obzir aktualna događanja, okruženje i procese koji karakteriziraju rad organizacije Free Dance, s težnjom da se zadrži i promovira originalnost i prepoznatljivost uloge Free Dance-a u suvremenoj plesnoj umjetnosti u Karlovcu, u Hrvatskoj i na međunarodnoj sceni.

  Projekt Održiv suvremeni plesni eko sistem uključuje već spomenutu produkciju suvremene plesne opere Tesla on the Beach koja povezuje umjetnost i znanost, a inspirirana je likom i djelom Nikole Tesle; potom osmišljavanje programa Hidden River koji se temelji na suradnjama sa stručnjacima, umjetnicima, znanstvenicima iz raznih područja čija će se specifična znanja, spoznaje i interpretacije implementirati u umjetničke vizije jedinstvenog prirodno-urbanog okoliša – te uključiti zajednicu kroz metode urbanih igri. Iz vlastite baze projekata koreografkinje Melite Spahić Bezjak u planu je istraživački i umjetnički proces iz kojeg će proizaći plesni solo rad On the Beach te osmišljavanje participativne plesne igre Play the River.

  Novo, četrnaesto izdanje Karlovac Dance Festivala odstupit će od uobičajenog koncepta uz fokus na međunarodna gostovanja i kuriranje sadržaja plesnih predstava, instalacija i participativnih sadržaja. U sklopu toga će se opet ponoviti i suradnja i partnerstvo sa Nomadskom plesnom akademijom Hrvatska kroz njihove programe Domino rezidencija i Modularna Škola. Festival će se, kao i dosad, održati u dva bloka: ljetnoj i jesenskoj ediciji, a uključit će instalacije, plesne predstave, plesne radionice te predavanja.

  Ovaj projekt uključuje i izvedbeno-reprizni program: multidisciplinarnu plesnu predstavu Magnetsko polje igre proizišlu iz suradnje Centra za plesnu i izvedbenu umjetnost Free Dance Karlovac i Plesnog centra TALA, Vidljivo vrijeme, multidisciplinarnu predstavu nastalu na temelju suradnje umjetnika Melite Spahić Bezjak, Maje Kovač, Majde Petković i Nikole Crnkovića.

  Uza sve, to održat će se i redoviti edukacijski programi, predavanja, kreativno-edukativne radionice, improvizacije i probe, satovi suvremenog plesa te aktivnosti Plesne biblioteke i medijateke.  Dvadeseta obljetnica udruge Free Dance obilježit će se i izvedbenom i virtualnom arhivskom prezentacijom u formi instalacije i izložbe koja će prezentirati razvoj suvremenog plesa u Karlovcu.

  Održiv suvremeni plesni eko sistem Free Dance-a provodi se uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova.