Radi se o šest stanova u Branimirovoj ulici u Karlovcu, u kojima će isključivo biti smješteni beskućnici ali i one osobe koje su u riziku od beskućništva.

Poklon paketi za korisnike Centra za beskućnike, uskoro dobivaju stanove za socijalno stanovanje

VIŠE IZ RUBRIKE

  Karlovačka županija tradicionalno u uoči božićno-novogodišnjih blagdana donirala je pakete s prehrambenim i higijenskim proizvodima korisnicima Centra za beskućnike na Gazi. Tako je danas 26 korisnika Centra dobilo pakete u vrijednosti od oko 250 kuna, koji će im biti dostatni za oko mjesec dana.

  -Zahvaljujem Županiji koja prati naš radi i uvijek nas podržava kako kroz razne projekte tako i prigodnim donacijama, kao što je ova današnja i koja će našim korisnicima kojih je u skloništu trenutno 26 olakšati život na barem mjesec dana, rekao je voditelj projekta “Školovanje beskućnika” Jurica Banić. Ovim paketom korisnicima su osigurana dva obroka dnevno, doručak i večera, ručak osigurava Grad Karlovac, kao i za još oko 48 osoba koje dnevno dolaze u naš Centar po ručak i tri puta tjedno po kruh, koji donira Interspar. Posebno zahvaljujem dobrim ljudima i privatnim tvrtkama, koji žele ostati anonimni i koji isto tako doniraju prehrambene namirnice, koje onda na neki način rasporedimo da što lakše izdržimo zimske mjesece, jer dolaskom proljeća već iz našim vrtova koristimo povrće koje sami uzgajamo, kaže Banić.

  -Isto tako koristim priliku i pozivam plemenite ljude koji žele olakšati život ljudi koji su se nažalost zatekli u nezavidnoj ali ne bezizlaznoj životnoj situaciji da pomognu donacijama, jer nama sve treba, pogotovo namirnice koje mogu duže stajati.

  -Za ovu godinu mogu reći da je bila najbolja do sada, svi naši korisnici su se zaposlili i rade. Neki su se kako se kaže, izvukli, nadam se uz našu pomoć i uredili si život, skrasili se, a neki su čak zasnovali i obitelji, što je nama najveća nagrada, koji za njih radimo već trinaest godina. Većina korisnika u naš Centar dolazi s područja županije i grada, a obzirom da surađujemo sa svim centrima u državi, njih 14 i udrugom Mreža, pa ukoliko se ukaže potreba za dodatnim smještajem zbrinjavamo i te osobe.

  -Blagdansko vrijeme i u našem se Centru, svi su angažirani na uređenju i čišćenju prostorija te pripremni prigodnih jela i slastica. Već godinama imamo i polnoćku, koja kod nas počinje na Badnjak u 17 sati, pa pozivam i naše drage sugrađane i donatore da nam se pridruže u zajedničkoj molitvi, druženju i slavljenju Božića, zaključio je Jurica Banić.

  -Pored ove donacije Karlovačka županija s još nekoliko projekata pomaže rad Centra i udruge Milosrđe, rekla je zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar prilikom uručivanja donacije te je svim korisnicima zaželjela sretne blagdane i što skoriji povratak u normalan život.

  -Želimo osnažiti korisnike i vratiti im nadu u život, tako što ćemo im dati „kruh u ruke“. To se odnosi na projekt kojeg smo financirali s 15 tisuća kuna, kojim su korisnici educirani o aktivnostima u poljoprivredi kako bi znali primjenjivati određena pravila pri obrađivanju zemlje, a kroz projekt deinstitucionalizacije, vrijedan 70 tisuća kuna, zaposlen je voditelj dnevnog boravka skloništa.

  A svojevrsnu ekskluzivnu vijest novinarima je otkrio voditelj Centra za beskućnike na Gazi Petar Banić.

  -Riječ je projektu kojeg smo kandidirali preko Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koji bi se trebao financirati iz sredstava EU, a radi se o šest stanova u Branimirovoj ulici u Karlovcu, u kojima će isključivo biti smješteni naši korisnici- beskućnici ali i one osobe koje su u riziku od beskućništva.

  -Grad Karlovac nam je na tu staru zgradu dao koncesiju na 15 godina korištenja, koju ćemo urediti za socijalno stanovanje. To je jedan dobar primjer općenito u državi, da se i na taj način naši korisnici iz Centra premjeste u ovakav oblik stanovanja kojim će se postepeno navikavati na život i stanovanje, plaćanje režija i drugih obaveza i kojim će se brže prilagoditi, vratiti u život iz kojega su u velikoj većini, ne svojom krivnjom „zapeli“.(rb)

  Foto: i.č.