Prvi Karlovački

Poklon iznenađenja gradu za rođendan: Knjiga Morane, Darka i Dinka “Dobri duhovi grada”

Autor: Ksenija Begović

13.07.2021

Kultura

Poklon iznenađenja za 442. rođendan grada jučer su „uručili“ Morana Rožman, Darko Lisac i Dinko Neskusil. Riječ je o knjizi Dobri duhovi Karlovca, koju je Morana opisala kao „najkarlovačkiju knjigu izdanu u zadnje vrijeme na ovom prostoru“, a predstavljena je u prepunom Dnevnom boravku.

Dakle ova najkarlovačkija knjiga sadrži priče koje su napisali i na portalima i društvenim mrežama objavljuju Morana i Darko, a ilustrirana je fotografijama grada Dinka Neskusila.

Zajedno smo krenuli u akciju oživljavanja i spašavanja sjećanja na svoj rodni grad. Sadržaj je isključivo karlovačke tematike od sjećanja na skriveni dubovački hlad do vizura Korane s prijateljima, kazala je autorica „polovice“ knjige.

Preporučamo čitanje s maramicom umjesto bookmarkera jer ako nikoga ne rasplačemo ili nasmijemo nismo napravili dobar posao, poručila je.

Zanimljiv je koncept knjige koja se čita od sredine, a kako je u „sredgovoru“ napisala Ivančica Šebalj, može s čitati „putem Darka“ ili „putem Morane“. Grad je glavna poveznica njihovih priča, napisala je još, a grad je i „vječna ljubav zarobljena u fotografijama Dinka Neskusila“.

Troje autora napominju da je knjiga ugledala svjetlo dana zahvaljujući upornosti, ali i pomoći i razumijevanju drugih koji su u projektu pomogli.

Knjiga je sufinancirana sredstvima Javnih potreba u kulturi grada Karlovca što nije bilo dovoljno da bi se pokrili svi troškovi. Kako je napomenuo Dinko, kao generacija odrasla na Alan Fordu, odlučili su se držati izreke da je bolje izdati knjigu nego prijatelja i tako su nastali Dobri duhovi grada.

Zahvaljujući prvenstveno Ivani Prahović iz tiskare Pečarić Radočaj, Ivančici Šebalj koja je lektorirala i napisala predgovor (sredgovor), a za grafički je dizajn zaslužan Tin Rožman.

Zahvala svima vama, našim dragim Karlovčanima, koji nas podržavate u našim kreativnim ludostima i kaj nas volite, a mi volimo kad nas netko voli, rekla je Morana.

Susretljivi su bili i članovi Izvan fokusa koji su im osigurali termin za predstavljanje, a zahvala ide i  Goranu Iliću, koji je na predstavljanju izveo pjesmu Mi smo grad. Darkove i Moranine priče čitao je glumac Peđa Gvozdić u ulozi „Karlovčana koji zna čitati“.

Dobri duhovi grada mogu se kupiti u Paviljonu Katzler  po cijeni od 100 kuna.

Foto: Demjan Rožman i Dinko Neskusil