Zorin dom slavi 131. rođendan

Poklon građanima plesna predstava Mađarskog nacionalnog plesnog ansambla

VIŠE IZ RUBRIKE

Obljetnica

Zgrada Zorin doma sagrađena je 1892. u samo sedam mjeseci

Zori dom slavi 131. rođendan! Podsjetimo, 1892. godine Karlovac dobiva dobro opremljenu i prikladnu dvoranu – Zorin dom i postaje grad s najjačim i umjetnički vrlo izraženim amaterskim, ali i poluprofesionalnim kazalištem.

Naime, osamdesetih godina 19. stoljeća Prvo hrvatsko pjevačko društvo Zora profiliralo se kao nezaobilazna karlovačka institucija koja je bila nositelj kulturnog života grada Karlovca.

-Organizirali su koncerte, kazališna gostovanja i ostala kulturna događanja u gradu. Zori je trebao prostor pa je na inicijativu Zore 1886., odlučeno da se podigne dostojan dom, koji bi bio kulturno i društveno središte. Zorin dom je sagrađen 1892. godine, prema nacrtima Gjure Carneluttija. Zgrada je sagrađena u roku od sedam mjeseci i to prilozima građana. Sagrađena je u stilu neorenesansne arhitekture, bogato razvedenih i oblikovanih pročelja. Svojim oblikovanjem skladno je uklopljena u okolinu ambijenta i prostor postojećeg parka, stoji na mrežnim stranicama Gradskog kazališta.

Na ovogodišnjoj rođendanskoj proslavi Karlovčani će moći uživati u plesnoj predstavi Mađarskog nacionalnog plesnog ansambla.

-Velika mi je čast biti ravnatelj jedne institucije koja ima tako veliku umjetničku reputaciju i općenito institucije koja je sastavnica društvenog života grada Karlovca, kazao je u izjavi povodom 131. obljetnice Zorin doma ravnatelj Milivoj Juras te dodao da je ovogodišnja proslava drugačija što se tiče programa.

-Za razliku od prošlih godina kad smo slavili Dan Zorin doma domaćim programima, a manje-više je to bio koncert „Zore“, ove godine smo pripremili gostovanje jednog renomiranog ansambla, Mađarskog nacionalnog plesnog ansambla, koji je pandan našem Ladu. Rekao bih da ove godine imamo iznimnu poslasticu, dakle danas na sam Dan Zorin doma i sutra 28. studenog, za sve ljubitelje etno glazbe i folklornog plesa i jednog žanra koji se koji se veže uz tradicijsku baštinu i kulturu.      

Mađarski će ansambl izvesti predstavu "Odjek Karpata" koja predstavlja najljepše plesove mađarskog govornog područja. Poseban naglasak stavljen je na originalnu i stilsku izvedbu. Legendarni csárdás, transilvanski i mađarski romski plesovi, stakleni kolutovi i naravno jedan od najvirtuoznijih svjetskih muških plesova 'legényes' - uključeni su u koreografiju.

Obje rođendanske predstave svojevrsni su poklon su Gradskog kazališta građanima, napominje Juras.

-I u Noći kazališta kad smo za našu vjernu publiku imali predstave gratis tako je i za gostovanje Mađarskog nacionalnog plesnog ansambla, naravno uz veliku podršku Grada Karlovca omogućili smo to gostovanje. Stoga pozivam publiku da nam se pridruži na našem rođendanskom slavlju, da podignu svoje ulaznice na blagajni Zorin doma. Ulaznica još ima, ali bilo bi dobro požuriti se da ne bude kasno, poručio je Milivoj Juras.

Dakle predstave su danas, 27. studenoga i sutra 28. studenoga i počinju u 19 sati.

Plesači Mađarskog nacionalnog plesnog ansambla održat će satove u malim grupama u svrhu povezivanja hrvatske i mađarske zajednice. Radionica će se održati 28. studenog, u 16 sati i također je besplatna, ali potrebno se prijaviti na mail zeljka@zorin-dom.hr