Prvi Karlovački

Pojačane mjere nadzora sudionika u prometu povodom Martinja

07.11.2019

Crna kronika

Policijska uprava karlovačka će posebno u razdoblju od 8. do 12. studenog 2019. godine provoditi pojačane mjere nadzora sudionika u prometu s ciljem utvrđivanja vozača koji upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola

Povodom proslave narodnog običaja krštenja mošta Martinja koji se slavi 11. studenog, temeljem iskustava prethodnih godina očekuje se veći broj sudionika u cestovnom prometu koji će konzumirati alkoholna pića i potom upravljati vozilom.

Na spomenuto ukazuju i statistički pokazatelji prethodnih godina. Naime, u dane proslave Martinja 2018. godine na području Policijske uprave karlovačke 22 vozača evidentirana su da upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola, a najveća izmjerena koncentracija alkohola iznosila je 1,8 g/kg. U vrijeme pojačanih mjera nadzora alkoholiziranih vozača evidentirano je pet prometnih nesreća, od kojih su dvije bile s ozlijeđenim osobama i tri s materijalnom štetom.

U prvih deset mjeseci 2019. godine dogodilo se 779 prometnih nesreća (12 sa smrtno stradalim osobama, 260 s ozlijeđenim osobama i 507 s materijalnom štetom) u kojima je 311 sudionika bilo pod utjecajem alkohola i to u svojstvu vozača 224, putnika 82 i pješaka 5. U 139 prometnih nesreća počinitelji su bili pod utjecajem alkohola, a od toga četiri prometne nesreće bile su sa smrtno stradalim osobama, 52 s ozlijeđenim osobama i 83 s materijalnom štetom.

Analizirajući navedene podatke s istim razdobljem 2018. godine evidentirali smo smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća za 15% te povećanje broja sudionika u prometnim nesrećama koji su bili pod utjecajem alkohola za 16,5%, kao i povećanje prometnih nesreća u kojima su počinitelji bili pod utjecajem alkohola za 13%.

Shodno navedenom, Policijska uprava karlovačka će posebno u razdoblju od  8. do 12. studenog 2019. godine provoditi pojačane mjere nadzora sudionika u prometu s ciljem utvrđivanja vozača koji upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola i njihovog isključivanja iz daljnjeg sudjelovanja u prometu, kako  bi se na taj način osigurala zadovoljavajuća razina sigurnosti ljudi i imovine.

Kako bi se izbjegle najteže posljedice u prometu skrećemo pozornost svim sudionicima u prometu da poštuju prometne propise, a posebice vozačima da ne upravljaju vozilom ukoliko su konzumirali alkoholna pića te da vožnju prilagode uvjetima na cesti. Ujedno, savjetujemo im da koriste alternativne načine prijevoza, da ih vozi osoba koja nije pod utjecajem alkohola ili da koriste javni gradski prijevoz ili taxi prijevoz.

Uvažavajući rečeno, nadamo se da će proslava ovog narodnog običaja proteći bez većih stradavanja u prometu, a vas molimo da putem svojih medija o navedenom obavijestite javnost.