PU karlovačka

Pojačana aktivnost policije u dane Martinja

VIŠE IZ RUBRIKE

Od 10. do 13. studenog, kontrola svih sudionika u prometu

Prošle godine pojačanim aktivnostima u dane Martinja na području PU karlovačke utvrđena su 23 prekršaja vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola, a najveća izmjerena koncentracija alkohola iznosila je 2,62 promila

Nadzor vozača odvijat će se na lokacijama na kojima je evidentiran veći broj prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na način da će se uspostaviti veći broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati, navodi se u priopćenju PU karlovačke.

U studenom i prosincu - za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, odnosno povećanog konzumiranja alkohola, povećanog kretanja pješaka, odlaska građana na godišnje odmore, dolaska hrvatskih državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu i općenito povećanog domaćeg, ali i tranzitnog prometa, povećava se i broj prometnih nesreća te stradavanja u njima.
Stoga će policija do kraja godine kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“  - alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel, kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.

U poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri na droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

Od 10. do 12. studenog, povodom narodnog običaja krštenja mošta „Martinja“ i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu, s ciljem preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, MUP će svoje aktivnosti dodatno usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati, kada je na samo „Martinje“ te vikende prije i poslije, na području RH, na vožnju pod utjecajem alkohola i droga, ukupno kontrolirano 7.495 vozača.
Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 697 vozača, a osam vozača odbilo je alkotestiranje.
Također, devet vozača na preliminarnom testiranju na droge bila su pozitivna, dok su 33 odbila testiranje na droge.

Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnim skupinama od 18 do 24 godine i od 31 do 40 godine - po 160 vozača.
Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,0 g/kg - 291 vozač, dok je koncentracija veća od 1,50 g/kg utvrđena kod 141 vozača.
Prošle godine pojačanim aktivnostima u dane Martinja na području PU karlovačke utvrđena su 23 prekršaja vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola, a najveća izmjerena koncentracija alkohola iznosila je 2,62 promila.

Stoga će na području PU karlovačke policijski službenici od 10. do 13. studenog, poduzimati pojačane mjere nadzora sudionika u prometu, posebice onih koji upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola i njihovog isključivanja iz daljnjeg sudjelovanja u prometu, kako bi se na taj način osigurala zadovoljavajuća razina sigurnosti ljudi i imovine.