PU karlovačka

Pojačan promet uoči Praznika rada, gužve se očekuju i u ponedjeljak u večernjim satima

VIŠE IZ RUBRIKE

Produženi vikend

PU karlovačka će osigurati dovoljan broj policijskih službenika koji će pojačanim mjerama i aktivnostima osigurati nesmetano odvijanje cestovnog prometa i koji će ciljano postupati prema sudionicima u prometu koji „iskaču“ iz redovnog prometnog toka ili grubo krše prometne propise

S obzirom na to da će brojni građani kao i turisti iskoristiti produženi vikend i Međunarodni praznik rada za putovanja, očekuje se pojačani intenzitet prometa na našim cestama odnosno na prometnicama koje vode prema moru kao i prema graničnim prijelazima. Pojačani promet očekuje se u petak u poslijepodnevnim i večernjim satima na autocestama u smjeru juga odnosno mora, na državnim cestama kao i na graničnim prijelazima s BiH i Srbijom zbog granične kontrole. U ponedjeljak, na sam dan praznika, u povratku se u poslijepodnevnim i večernjim satima očekuje povećani intenzitet prometa, navode u priopćenju iz PU karlovačke.

Kako bi se osiguralo što sigurnije i protočnije odvijanje prometa, PU karlovačka će osigurati dovoljan broj policijskih službenika koji će pojačanim mjerama i aktivnostima osigurati nesmetano odvijanje cestovnog prometa i koji će ciljano postupati prema sudionicima u prometu koji „iskaču“ iz redovnog prometnog toka ili grubo krše prometne propise. Budući je aktivnost policije u prometu samo jedan od čimbenika kojima se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica te da se primjerena sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije, već i odgovornim ponašanjem svih sudionika u prometu, stoga vozačima savjetuju:

-vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice stanju i ispravnosti pneumatika

-prije putovanja pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama

-na put krećite odmorni, a ako tijekom vožnje osjetite umor, zaustavite se i odmorite

-poštujete ograničenja brzine kretanja vozila te brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti

-ne konzumirajte alkoholna pića ili drogu prije i za vrijeme vožnje

-ne koristite mobitel tijekom vožnje

-koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu

-pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu

-bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja

-pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom, a prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila. 

Vozače mopeda i motocikala savjetujemo da vode računa o svojoj sigurnosti, odnosno da upravljaju s položenim vozačkim ispitom i potrebnom položenom kategorijom, da upravljaju motociklima i mopedima koja su registrirani, koji imaju važeću prometnu dozvolu i koji su tehnički ispravni bez ikakvih preinaka. Kako bi zaštitili svoj život i zdravlje, apeliramo na vozače motocikala i mopeda da tijekom vožnje obavezno koriste zaštitnu kacigu, kao i svu drugu opremu koja nije propisana, ali je korisna, jer ublažava ozljede u slučaju nastanka prometne nesreće, kao što su motociklističke jakne, hlače, kombinezoni, rukavice, čizme, štitnici i drugo.

Savjet svim vozačima ostalih skupina vozila je da obrate pozornost na vozače mopeda i motocikala, jer su često neuočljivi ili se vrlo kasno uoče. Naposljetku, zbog očekivanog povećanja prometa na cestama i stvaranja prometnih gužvi, pozivamo sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa, ali i međusobno tolerantno ponašanje, kako bi predstojeći dani protekli sa što manje stradalih na našim prometnicama, zaključuje se u priopćenju.