Prvi Karlovački

Poduzetnički inkubator u Dugoj Resi opremljen najsuvremenijom tehnologijom, krajem siječnja otvara vrata poduzetnicima

29.11.2019

Politika

"Bili smo malo prenapredni za naše hrvatske prilike, ali smo ipak u roku ipak uspjeli nabaviti vrhunsku opremu, jedinu takvu u Karlovačkoj županiji"

Poduzetnički inkubator u Dugoj Resi, koji bi s radom trebao početi krajem siječnja iduće godine, bit će opremljen najsuvremenijom tehnologijom kojom će se moći koristiti učenici Srednje škole Duga Resa u čijoj se zgradi nalaze njegove prostorije, ali i poduzetnici.

Rečeno je to na današnjoj završnoj konferenciji o projektu „Razvoj poduzetničkog inkubatora Duga Resa“, koji je ušao u samu završnicu.

Marija ovačević, voditeljica projekta, rekla je, da mu je vrijednost 2,8 milijuna kuna, a s 80 posto sufinancirao ga je bespovratnim sredstvima EU fond za regionalni razvoj. Nositelj projekta je Grad Duga Resa, a provodio se od ožujka 2017. do studenog ove godine. Cilj mu je unaprjeđenje poduzetništva i samozapošljivosti kroz izgradnju i uređenje prostorija te informatičko opremanje.

-Sva informatička oprema je stigla, namještaj te kompletna 3D oprema čija vrijednost je oko milijun kuna, što uključuje 3D printer i 3D skener. Koliko nam je poznato takvih uređaja na području Karlovačke županije do sada nije bilo, pa su naši poduzetnici usluge te vrste morali koristiti u Zagrebu ili dalje, što od iduće godine neće biti slučaj.

Unaprjeđenje poduzetništva, rast zaposlenosti i jačanje konkurentnosti ciljevi su Poduzetničkog inkubatora Duga Resa. Stavljanjem u funkciju do sada neiskorištenog prostora od oko 800 m2 u Srednjoj školi Duga Resa i stvaranjem infrastrukturne podloge, u gradskoj upravi želimo potaknuti osnivanje poduzeća te razvoj inovativnih proizvoda i usluga, kaže gradonačelnik Tomislav Boljar. Inkubator bi svoja vrata trebao otvoriti početkom iduće godine, a zašto su se radovi odužili, kaže.

Produžili su se samo iz jednog razloga, jer smo bili malo prenapredni za naše hrvatske prilike. Jednostavno htjeli smo napraviti da sva oprema, od računala do 3D printera, 3D skenera, CNC stroja, bude kompatibilna i povezana sa kvalitetnim softverom što će u konačnici olakšati kvalitetu rada. Uspjeli smo tako nabaviti vrhunsku opremu i jedinu takvu u Karlovačkoj županiji.

-U ovom trenutku imamo simbiozu tri projekta koji se provode na području Grada Duge Rese a sve s ciljem razvoja i potpore poduzetništvu, odnosno potpora učenju, edukaciji i školovanju, što je na tragu naših težnji da postanemo društvo znanja.  Mislim da je opremanje Inkubatora ovakvom suvremenom opremom hvale vrijedan potez kojeg će naši poduzetnici, učenici i profesori znati iskoristiti, zaključuje Boljar. (rb)

Foto:i.č.