Prvi Karlovački

Podrška HNS-a Građanskoj inicijativi “Spasimo Koranu”

07.06.2019

Politika

Priopćenje Gradske organizacije HNS-a Karlovac

Priopćenje Gradske organizacije HNS-a Karlovac

Gradska organizacija HNS-a Karlovac ovim putem želi dati svu podršku nezavisnoj građanskoj inicijativi „Spasimo Koranu“ (jer ovo što se pokušava izrežirati u organizaciji privatnih interesa pojedinaca je za svaku osudu). HNS je proteklih dana sagledao širu sliku svih aktivnosti koje su se događale ne samo zadnjih tjedana, već i od trenutka izdavanja dozvole za izgradnju replike hotela Korana. Da budemo jasni, nismo protiv izgradnje hotela i pratećih sadržaja jer oni su Karlovcu nužni, ali tražimo poštivanje zakona i jednakost za sve investitore, a ne samo za donatore HDZ-a.

Ono što javnost mora znati počinje još sa izdavanjem dozvole za izgradnju „replike hotela“, a za što nije potrebna provedba urbanističkog natječaja, i tu bi sve bilo u redu da je ta dozvola izdana sukladno tada važećem zakonu, ali nije … U tada važećem zakonu nije bilo mogućnosti fazne gradnje, a upravo je tako dozvola izdana. Ista ta dozvola ima svoje uvjete uređenja čestice i koliko prostora može biti betonizirano, nema mogućnosti postavljanja zoološkog vrta plastičnih životinja – pa se tu postavlja i pitanje zašto tada nije građevinska inspekcija reagirala i zašto još uvijek ne reagira?

Sljedeća stvar vezano za izgradnju „zaštitnog nasipa“ – tvrtka Lana commerce je podnijela zahtjev Gradu Karlovcu za prijavu gradilišta za izgradnju nasipa prema Pravilniku o jednostavnim građevinama, što je protupropisno i zato je ista prijava gradilišta povućena. Ponovno pitanje za građevinsku inspekciju: ako je investitor ogradio gradilište, a nema prijavu gradilišta da li je to zakonito?

Sada kada je trust mozgova na tajnim sastancima Grada i Županije shvatio da se ne može zid graditi prema Pravilniku o jednostavnim građevinama počinje priča o zahtjevu za izdavanje građevinske dozvole, a tu sada dolazimo do toga da sukladno važećim propisima Republike Hrvatske investitor gradnje „zaštitnog nasipa“ mogu biti samo Hrvatske vode. I što je još važnije nema nikakve gradnje, postavljanja kamenčića bez provedbe urbanističkog natječaja.

A kad smo kod urbanističkog natječaja, prekrasno je što naš gradonačelnik želi dati 440.000,00 kuna poreznih obveznika privatnom investitoru za provedbu natječaja, a što je obveza isključivo privatnog investitora. Svatko od nas bi volio dobiti samo djelić tog iznosa koji gradonačelnik dijeli šakom i kapom. Gradonačelniče, pametnije taj novac uzmite od vašeg regresa, božićnica, nagrada koje dijelite poslušnicima i za tih 440.000,00 poklonite građanima za rođendan Grada mjesec dana besplatnog vrtića za mališane, dajte umirovljenicima koju kunu da plate račune i ne moraju brinuti kako preživjeti od mjeseca do mjeseca

Vidljivo je da se od samih početaka ovog projekta vuku neki posebni interesi suprotni pravima i propisima Republike Hrvatske te smo kao politička organizacija svjesni odgovornosti koju imamo i slijedom toga odlučili smo zatražiti od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja da izvrši upravni nadzor nad svim postupcima, bilo da su završeni ili u tijeku, kao i nad radom građevinske inspekcije u Karlovcu, a kako bi se osigurala provedba zakona koji za sve građane moraju jednako vrijediti.

S poštovanjem,

 

PREDSJEDNIK GO HNS Karlovac

Ivan Benković