Prvi Karlovački

Podjelom nagrada završila iKA13

20.09.2019

Županija

Posebne nagrade Udruge inovatora Hrvatske dobili nosiljka za boce, elastična spojnica za transformatore i ručni sat –Zvijezda

Podjelom medalja najbolje ocijenjenim inovacijama završila je danas 13. Izložba inovacija Karlovac – iKA. Član Ocjenjivačkog suda iKA-e 13, Vladimir Tudić, kazao je da pred žirijem nije bio lak zadatak.
Ove godine bilo je 62 izloška, od kojih 24 iz Karlovačke županije, a izlagali su i inovatori iz Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske i susjede iz Bele krajine iz Slovenije i iz Unsko-sanskog kantona iz BiH. Posebno se nagrađivala kategorija mladih inovatora, dakle studenata i učenika.
Bilo nam je zaista teško ocijeniti i dodijeliti određeni broj medalja. U pravilu se procjenjuje da bi bio ravnopravan broj medalja 30 do 40 posto, ali zbog vrijednosti izložaka mi smo odlučili ove godine nagraditi skoro 60 posto izložaka. Ponosni smo na kvalitetu izloženih inovacija i ideja, novih proizvoda i jednostavno želimo stimulirati mlade i sve inovatore da i dalje vrijedno rade na unapređivanju što elemenata što sustava što strojeva što nekih svojih rješenja na dobrobit našega društva i naše županije, rekao je Tudić.
Ocjenjivala se kreativnost, komercijalna vrijednost, težina tehnološkog nivoa i ekološka komponenta Prosudbeno povjerenstvo sastavljen je tako da pokriva strojarstvo, zatim kemijsku i prehrambenu tehnologiju i područje energetike i elektrotehnike.
Ukupno je dodijeljeno 10 zlatnih medalja, od kojih dvije za inovacije mladih, 12 srebrnih od kojih tri u kategoriji mladih te 14 brončanih i to čak sedam mladima. Dodijeljene su i posebne nagrade Udruge inovatora Hrvatske. Gdje su u svakoj kategoriji izabrana po tri najbolja rada koji su nagrađeni sudjelovanjem na sajmu inovacija u Zagrebu ARCA.
Nagrađena je i Tönissteiner nosiljka za boce koju je osmislio inženjerski tim tvrtke DS Smith. Irena Hrastovčak iz te tvrtke naglasila je da im je uspjelo skratiti proizvodi ciklus.
Primarno se bavimo proizvodnjom plastičnih proizvoda metodom injekcijskog prešanja i ovaj naša inovacija je usmjerena da na ubrza proces. Radi o skraćenju procesa proizvodnje i inovacija je skratila ciklus za 10-ak sekundi što je u našem poslu vrlo važno. Važno je istaknuti da je ova naša inovativna hvataljka rezultat rada našeg cijelog inženjerskog tima svi su na nekom polju zaslužni i za ovu nagradu koju danas dobivamo.
Uz nosiljku posebnu nagradu dobili su i elastična spojnica za energetske i distributivne transformatre Josipa Prahovića i ručni sat karlovačka Zvijezda Marka Markovića. Kod mladih najbolje tri inovacije su uređaj za regulaciju posmaka xi y osi učenika Tehničke škole Karlovac , ZET pametni sustav naplate Domagoja Bubana s karlovačkog Veleučilišta i pametna kuća učenika OŠ Slave Raškaj iz Ozlja.
Ispred organizatora ovogodišnju je iKA-u ocijenio i Zlatko Kuzman.
Na koncu 13. bienalne Izložbe inovacija u Karlovcu moramo biti zadovoljni s onim što smo imali ovih nekoliko dana prilike vidjeti. Naši inovatori su pokazali vrijedne inovacije uostalom nagrade koje danas dobivaju tome najbolje svjedoče. Imali smo odličnih inovacija koje se već primjenjuju u praksi, što je posebno važno. Ideja je da se inovatori i gospodarstvo približavaju da se sve inovacije koje ovdje vidite komercijaliziraju i na taj način nastave svoj život u praksi s druge strane želimo poticati učenike i studente inovatore da nastave sa svojim radom i društvenu zajednicu da ptiče kako već tko svojim radom može, jer jedino inventivnim radom i razvojem ovakvih inovativnih proizvoda možemo računati na bolje stanje u našem gospodarstvu, ocijenio je Kuzman. (kb)
Foto: Dinko Neskusil