Prvi Karlovački

Podjelom hrane građanima u Karlovcu se obilježava Međunarodni dan borbe protiv siromaštva

Autor: Sunčica Laić

17.10.2020

Karlovac

"Jedan obrok čini čuda za onog koji ga nema"

U organizaciji Udruge Milosrđe-Centar za beskućnike Karlovac, danas j se na Šetalištu dr. Franje Tuđmana  obilježava Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Udruga Milosrđe već sedmu godinu organizira ovi akciju podjelom hrane za građane grada Karlovca. Za tu priliku osigurano je 350 porcija gulaša, graha, kotlovine i roštilja, a hrana se dijelila od 10 do 12 sati.

-Mi kao udruga i naši volonteri s beskućnicima provodimo školovanje za pomoćne kuhare i druga zanimanja tako da sada možemo prezentirati naše korisnike koji su završili za pomoćne kuhare i koji kuhaju s nama volonterima i članovima udruge, poručuje predsjednik navedene udruge, Petar Banić.

Naglašava i kako je ovo prigoda da se na neki način oduže građanima od kojih dobivaju 365 dana u godini pomoć i približe im te ljude iz Centra za beskućnike.

Ivanka Vukas Grdić iz navedene udruge kaže kako je cilj današnjeg okupljanja  „da se izgubi ta stigma, da se ne stigmatizira siromašan čovjek zato što siromaštvo nije sramota“

-Siromaštvo se iskorjenjuje već više od 50 godina kada je međunarodnom konvencijom rečeno da je to društveni problem, da ne bi trebalo postojati, međutim ono danas isto postoji i možemo reći da je i izraženije možda nego u ono vrijeme kada je društvo bilo siromašnije. To govori da što je društvo bogatije, to imamo sve više siromašnih, što je veliki problem, naglašava Vukas Grdić.

Pored članova Udruge Milosrđe i HVIDR-e Karlovac, u kuhanju i podjeli hrane sudjeluju i predstavnici Crvenog križa Duga Resa i Karlovac, volonteri iz nekih tvrtki, predstavnici Grada Karlovca, a zatekli smo i dr. Suada Crnicu.

-Pridružili smo se akciji Udruge Milosrđe-Centar za beskućnike Karlovac kako bi obilježili ovaj Međunarodni dan borbe protiv siromaštva kojega Crveni križ Karlovac i inače obilježava. Mi tijekom cijele godine, godinama unazad i na različite načine želimo pomoći ljudima kojima je naša pomoć potrebna u različitim vidovima. Bit svega je da zajedeno pomognemo ljudima, jer zajedno smo jači. Isto kao što nam se ova bolest progresivno širi, tako se i naša dobrota progresivno širi i ovaj dan obilježavamo kako bi zaustavili taj rast ljudi gladnih i u potrebi. Ovih dana za naše potrebite imamo organiziranu i podjelu paketa „Vaš dar za pravu stvar“ i ovim putem molim sve korisnike koji su na zajamčenoj minimalnoj naknadi da podignu paket hrane ako nisu do sada, u prostorijama Crvenog križa Karlovac, Smičiklasova 25, svakim danom od 9 do 13 sati, poručila je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Karlovac, Branka Hastor.

Po prvi put u ovu akciju u Karlovcu uključili su se i članovi Gradskog društva Crvenog križa Duga Resa.

-Uključili smo se na prijedlog Petra Banića s kojim jako dobro surađujemo dugi niz godina i na ovaj način nastojimo pomoći ljudima da uvide da među nama ima onih koji su u potrebi, kojima treba pomoć, koji su gladni i siromašni i marginalizirani u društvu. Cilj nam je ne samo ostati ovdje u Karlovcu, nego ovu akciju iduće godine organizirati i u Dugoj Resi i proširiti ju na sve ostale gradove u županiji kako bi njome pokušali osvijestiti građanstvo cijele naše županije. Smatram da je to jedan humani cilj da pokažemo ljudima da jedan obrok čini čuda za onoga koji ga nema, poručio je ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Duga Resa, Mario Biršić.

Među onima koji su sudjelovali u pripremi hrane, zatekli smo i dr. Suada Crnicu koji je na upit što ga je ponukalo da se uključi rekao kako je to normalna ljudska reakcija i kako je to najmanje što se može učiniti.

-Odlučio sam se odazvati i družiti se s našim sugrađanima koji nemaju baš svaki dan priliku imati ovakav bogat jelovnik i mislim da je uz ovako lijepi dan to jedna lijepa gesta, istaknuo je zahvaljujući organizatorima, dr. Suad Crnica.

Akcija se održava uz nošenje maski i pridržavanje ostalih propisanih epidemioloških mjera.